Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jiřímu vzala samota smysl života. Dnes vyrábí brože a píšťaly z kravských rohů

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
9. října 2017
06:10

Pan Jiří (91) z Prahy byl celý život hodně aktivní, vyráběl nejrůznější módní doplňky a ještě v důchodu několik let pracoval. Po čase ho ale dohnala samota, která mu bez varování vzala chuť do života. Až díky dceři se dostal do organizace Život 90, která seniorům pomáhá. Tam se vrátil k tvoření a vášni, které se věnuje přes 50 let.

Jiří Rybák po odchodu do důchodu zůstal ve svém bytě úplně sám. Se svou dcerou se kvůli její práci nemůže vídat tak často, jak by oba chtěli. Po několika letech ho proto začala ničit plíživá samota. Dostihly ho zdravotní problémy a on se začal strachovat o svou budoucnost. Smutek mu nakonec vzal veškerou sílu tvořit.

Osamělost přišla nečekaně

„Neměl jsem co dělat, byl jsem v bytě sám. Přišlo to, aniž by člověk věděl jak,“ vzpomíná Jiří s tím, že najednou mu věci nedávaly smysl a on neměl kam vkládat svou energii. „Po nervové stránce jsem byl troska,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Období smutku trvalo několik měsíců a on o svém trápení nikomu neřekl. Až později se svěřil dceři, která pro něj začala hledat vhodnou odlehčovací službu. „Pan Rybák neměl do nedávné doby žádné psychické ani fyzické potíže. Byl ale sám a opuštěný,“ uvedla Eva Dvořáková, vedoucí odlehčovacího centra v neziskové organizaci Život 90. Právě zdejší péče mu pomohla s návratem do života.

„Je důležité, aby měl společnost lidí kolem sebe a aby vnímal, že to, co vyrábí, je stále někomu k užitku,“ popsala Dvořáková. Podle ní je začátek důchodu zlomovým obdobím, které na řadu seniorů nepůsobí dobře.

Spony do vlasů pro pečovatelky

Po několika týdnech v centru se panu Rybákovi vrátilo nadšení a on začal znovu tvořit. Seniorkám nebo pečovatelkám vyrábí náušnice, přívěsky nebo spony do vlasů. Dokonce se vrátil ke své vášni z mládí: výrobě píšťal z kravských rohů.

„U řezníka na jatkách dostanu roh, který je neopracovaný. V tom rohu je kost, tak ho musím dát vařit do vody. A když změkne, bouchnu do toho kladivem a kost vylítne. Potom to musím obrousit, opilovat, vybrousit a potom vyleštit,“ popsal Jiří Rybák s tím, že práce trvá jeden až dva dny. Výrobě doplňků z rohů se on sám věnuje přes 50 let.

Expert: Stáří dostihne lidi nepřipravené

„Stáří často odhalí, že člověk na něj není připraven,“ říká Jan Lorman, ředitel Života 90, s tím, že senioři ztrácejí své dřívější jistoty, například v tom, že chodili pravidelně do práce. Mnohdy se proto izolují od společnosti. „Senioři mají také problém navázat komunikaci s okolím, protože mají pocit, že nevypadají tak dobře jako dřív,“ myslí si.

„Důležité je vědět, že člověk nemusí být sám. V dnešní době funguje řada organizací, které se na seniory zaměřují a vytvářejí jim volnočasové aktivity nebo je podporují v činnosti, kterou mají rádi. A to je nejlepší lék,“ dodává Lorman.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU ČESKÝ DŮCHOD NAJDETE ZDE

O samotě seniorů mluvil Jan Lorman ve Studiu Blesk:

moiaza ( 9. října 2017 10:26 )

Tak k dědečkovi cenzor diskuzi povolí. K článku, kdo dostane cenu opilce Alkovaška Chrchly, nikoliv. Čeho se cenzor bojí? Že se dozví pravdu? Tak to je zřejmě ta svoboda projevu podle Chrchly.

Zobrazit celou diskusi