Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Almužnu místo důchodu bere 25 tisíc seniorů. Nemají penzi ani 5 000 korun

Autor: bud - 
26. září 2017
05:13

Bezmála 25 tisíc českých seniorů pobírá důchod nižší než 5 000 korun, celkem čtvrt milionu pak má méně než devět tisíc. Ukazují to aktuální statistiky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podle nich nejméně berou ženy na Moravě, nejvíce pak muži v Praze. Jen za poslední rok přibylo přes 18 tisíc seniorů a výdaje na starobní důchody vzrostly o šest miliard korun.

Hranice chudoby v Česku činila loni pro jednotlivce 10 691 korun. Tisíce seniorů přitom na tuto částku mnohdy ani zdaleka nedosáhnou. Podle aktuálních čísel z důchodové ročenky pobírá téměř 25 tisíc seniorů důchod nižší než 5 000 korun. Pod 8 000 korun je to 118 tisíc seniorů a pod hranicí 9 000 jde o celkem 251 tisíc důchodců. 6 281 seniorů má dokonce na své důchodové „pásce“ částku nižší než 3000 korun.

Jde zpravidla o lidi, kteří nemají dostatečný počet odpracovaných let, měli velmi nízké platy, případně v době svého aktivního pracovního života odváděli na sociálním pojištění nízké částky. Nižší tisíce korun například pobírá řada podnikatelů a živnostníků, kteří v uplynulých letech odešli do důchodu. Těmto lidem pak často výrazněji nepomohou ani příspěvky od státu, na které mají nárok.

Mrznou a nemají na jídlo

„Realita každodenního života s takto nízkým příjmem je tvrdá. Řada seniorů dokáže přežít jen díky pomoci svých blízkých. Je k tomu potřeba neuvěřitelné schopnosti improvizovat, skromnosti a pevné vůle,“ řekla Blesk.cz Kateřina Bohatá ze seniorské organizace Elpida s tím, že o pomoc často volají až v okamžiku, kdy už nejsou schopni se o sebe sami postarat.

Některé příběhy, s nimiž se setkává, prý podle jejích slov nemají daleko k příběhům válečných hrdinů. „Vydrží doslova o chlebu a vodě, topí jen v největších mrazech. A přitom si dokážou udržet radost ze života,“ popsala jejich denní realitu.

Jak vysoký by měl být důchod? Ve studiu Blesku odpovídal expert Jan Lorman:

Na průměr třetina seniorů nedosáhne

Důchody sice v posledních letech rostou a v průměru dosahují 11 807 korun. Jenže přibližně třetina důchodců na tuto částku nedosáhne. Zvyšování důchodů zní dobře ve statistikách, hůře pak v realitě těch nejchudších seniorů. Před pár dny například ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo, že důchody od ledna stoupnou v průměru o 475 korun. Pro seniora s důchodem 8 000 korun už to ale bude „jen“ 341 korun a při důchodu 5 000 korun pak 236 korun. Téměř polovinu přitom „spolkne“ inflace. Nejnižší důchody stoupnou o 150 korun.

Růst starobních důchodů Růst starobních důchodů | Archiv CNC

Podle expertů, kteří se reálně s chudými seniory setkávají, je potřeba udělat změny. „I když jde jen o zlomek seniorské populace, jde o problém natolik ohrožující kvalitu života, že by si systémové řešení zasloužil,“ je přesvědčená Kateřina Bohatá.

Nejméně mají ženy na Olomoucku

Nejnižší důchody obecně mají momentálně ženy v Olomouckém kraji, a to v průměru 10 701 korun, následované ženami na Zlínsku, které ho mají v průměru o osm korun vyšší. Naproti tomu nejvýhodnější je být mužem z Prahy, ti si totiž přijdou každý měsíc na 13 879 korun.

Vedle nízkých důchodů jsou v Česku také velmi vysoké důchody. Zhruba stovka seniorů pobírá přes 40 tisíc korun. Loni dokonce přibyl jeden senior, s důchodem na 100 tisíc korun, momentálně jsou dva.

Video  Vláda přidá důchodcům: Necelých 500 korun měsíčně. „Není to bonus,“ říká Marksová  - Blesk - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

lefina ( 3. října 2017 16:55 )

myslím si ,že každý dostane důchod podle svých zásluh.Valorizace by měla být už pro všechny stejná,takhle se nůžky otvírají stále víc a víc.

hradyzamky ( 2. října 2017 20:22 )

Vaše představy o výpočtech důchodu, tedy vazba platba a důchod jsou velmi mlhavo a píšete naprosté nesmysly. Když něčemu nerozumím, tak nediskutuji. Podívajte se na stránky ministerstva práce a sociálních věcí, nastudujte Kalouskovu malou důchodovou reformu a pak se účastněte debaty o důchodech.

Bleskprdel ( 26. září 2017 21:38 )

Myslíte toho bastarda, co si nechá říkat kníže. A majetky získal podfukem, díky kamarádíčkovi Vencoic, z mokré čtvrti. A žádné daně neplatí, to si jistě také dovedl zařídit. Zaslouží si jen nakopat, víme kam. Jste id..t.

Bleskprdel ( 26. září 2017 21:35 )

Píšete pitomosti, vážený. Je mi Vás upřímně líto.

bullshit ( 26. září 2017 15:11 )

I při minimálním odvodu OSVČ na DP je důchod kolem osmi litrů. Je zajímavé, jak každý ví o těch "podnikatelích" co a jak si platí.

Zobrazit celou diskusi