Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Karel dostal nízký důchod, úředník mu nevěřil práci. Stěžují si stovky seniorů

Autor: David Budai - 
18. září 2017
06:00

Počítání výše důchodů je komplexní a úředník se může zmýlit. Stovky Čechů proto každý rok podávají námitky, protože mají nízký důchod. Jen loni se takových pochybení ukázalo celkem 16. Například pan Karel dokládal svědectví tří lidí, že pracoval v už zaniklém podniku. Úředník tomu uvěřil až po zásahu veřejné ochránkyně práv a ministerstva práce.

Paní Marie (68) ze severních Čech pracovala od 15 let, ale její důchod činil jen 4000 korun. Požádala o zvýšení, ale neuspěla, protože podle evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) měla započítáno jen 34 let důchodového pojištění. Marie je nemocná a jen těžko si může nějak přivydělávat.

„V rámci šetření jsme zjistili, že v roce 2001 byla paní půl roku evidovaná jako uchazečka o zaměstnání na úřadu práce a tuto dobu ČSSZ nezhodnotila jako vyloučenou dobu, což ovlivnilo výši důchodu,“ uvedla pro Blesk.cz Iva Hrazdílková, mluvčí kanceláře ombudsmana, na kterou se paní Marie po neúspěchu u úředníků obrátila. Po přezkoumání případu a přepočítání byla uznána chyba. Důchod byl navýšen o 1000 korun a žena dostala také zpětný doplatek 60 tisíc korun.

Stovky lidí žádají o přezkoumání

Marie není jediná, která nebyla spokojená s výší svého starobního důchodu. Každý rok se na ombudsmanku Annu Šabatovou obrání přibližně 130 lidí s žádostí o prošetření. Letos jich bylo už 103. Další stovky námitek pak míří přímo k úředníkům ČSSZ, v roce 2016 správa evidovala celkem 2904 podání, o dva roky dříve pak 3403.

„Námitky proti rozhodnutím ve věci starobního důchodu činí 0,7 procent celkového počtu rozhodnutí vydávaných ČSSZ. Pojištěnci nejčastěji dodatečně dokládají doby pojištění, které neuvedli nebo neprokázali při podání žádosti o starobní důchod. Dále například nesouhlasí s jeho výpočtem,“ popsala mluvčí úřadu Jana Buráňová. Ve většině případů je však podle ní výpočet správný a nízký důchod je dán nízkými výdělky seniorů v minulosti.

Za rok bylo zjištěno celkem 16 pochybení, z toho 8 jich na základě námitky opravila samotná ČSSZ, další pak vyřešila ombudsmanka. Nejčastěji jde o případy, kdy zaměstnavatel nepředložil evidenční list důchodového pojištění, přestože je to jeho povinnost. V jiných případech nemá ČSSZ v evidenci doklady o obdobích, kdy bylo důchodové pojištění placeno a bohužel neprovede dostatečné šetření, které by to potvrdilo.

Někdy také ČSSZ odmítne započíst dobu pojištění na základě četného prohlášení dvou svědků, které se používá v případech, kdy už zaměstnavatel neexistuje a v archivech o něm nelze nic dohledat.

Karlovi nevěřili, že pracoval

Setkal se s tím i pan Karel, kterému úředníci odmítli uznat pojištění ze zaměstnání v letech 1968 až 1970. Své zaměstnání dokládal čestným prohlášením tří bývalých spolupracovníků i výpisem z knihy výstupů a nástupů, v němž bylo uvedeno datum ukončení jeho pracovního poměru.

„Protože jeden ze spolupracovníků v daném zaměstnání skončil v roce 1969, nepovažovala ČSSZ jeho svědectví za průkazné. Stěžovatel proto doložil svědectví další spolupracovnice, ale správa ho nepřijala, protože neměla za prokázané, že tato svědkyně byla v daném období zaměstnankyní,“ popsala případ Hrazdílková z kanceláře ombudsmanky. Úředníci se ani neobrátili na advokátní kancelář, která spravuje údaje o všech zaměstnancích daného podniku, který už dříve zanikl. ČSSZ nakonec pochybení po zásahu Šabatové a ministerstva práce uznala a pan Karel dostal důchod o 600 korun vyšší.

Žádat přezkoumání lze i zpětně

Zákon o důchodovém pojištění je velmi podrobný a o nároku rozhodují velice detailní okolnosti v rámci celého pracovního života, takže jde o údaje za 30 a více let. V případě podezření na špatný výpočet je proto možné požádat o přezkoumání.

„Doporučujeme, aby si každý zkontroloval rozhodnutí o důchodu bezprostředně poté, kdy ho obdrží. Součástí rozhodnutí je osobní list důchodového pojištění, ve kterém by měly být uvedeny všechny doby pojištění a současně výdělky od roku 1986,“ uvedla Buráňová z ČSSZ s tím, že do 30 dnů je možné podat námitku. Zpětně je možné požádat o kontrolu staršího rozhodnutí. „Klient by však vždy měl uvést nové skutečnosti, které ho vedou k žádosti o přezkum,“ dodala.

PODÍVEJTE SE NA VŠECHNY DÍLY SERIÁLU ČESKÝ DŮCHOD

paralenka ( 26. února 2019 19:39 )

Také mám zkušenost s podáním námitky týkající se zápočtu doby studia, od té doby jednám jenom s pražskou ČSSZ, ne s tou okresní. Uspěla jsem, ale z řízení tady na okresní správě jsem odcházela s brekem, neboť ze mě udělali krkavčí matku, která musela pracně dokazovat, že skutečně vychovala dvě děti. Co si myslím o výši důchodů, raději nesděluji, sprostá slova by mi neprošla. Zvlášť jako státem celý život placená osoba s VŠ bych fakt brečela, absolventi dnes mají nástupní platy vyšší než bylo před 7 lety mé maximum při výpočtu důchodu! Ať si strčí celou valorizaci do špic, stejně musím přivydělávat, a to nemám minimální důchod, jen jsem se provinila, neboť žiju sama! Dodnes lituji, že jsem chlapovi před jeho emigrací neuvařila kafe od Žida, být vdova po prevítovi by mě těšilo.

sores ( 18. září 2017 10:22 )

Proč se to jmenuje důchod a ne správně žebračenka??? Žít celý měsíc s 9 tisíci po 42 letech práce včetně sobot nic jiného přeci není nežli žebračenka a bere jí víc jak polovina čechů! Hlavně že politici berou přes 100 táců důchod sobě přejí,že do.by.t.kové hnu.s.ný!

Supermutter ( 18. září 2017 08:37 )

Mladí si stěžují, že nebudou mít žádný důchod. Vidím to tak, že ani nynější důchodci nemají nějak super důchody, když se jim počítají z výdělků, které byly jen několik stovek. Samozřejmě jsou výjimky....

Zobrazit celou diskusi