Bezprostředně po zásahu střepinou granátu poskytli dívce pouze základní lékařské ošetření v mariupolské nemocnici. Na víc nebyl čas ani kapacita. Zraněných lidí tam počítají na tisíce.

Jedinou možností, jak neudělat ze školačky mrzáka, byla řádná operace. Matka Oksana se proto vydala s Jelyzavetou a starší dcerou na nebezpečnou cestu směrem na sever Moravy. Mají tady známé.

Přes Pobaltí

Téměř po měsíční cestě se rodině podařilo dostat do Ostravy. Tam se rodiny ujali známí, kteří také zajistili převoz zraněné dívky do největšího zdravotnického zařízení v regionu.

„Cestovaly jsme v té době jediným možným koridorem směrem na Rusko, pobaltské země, Polsko, až se nám podařilo dojet k vám a známí hned převezli dcerku do nemocnice,“ popsala příjezd z vybombardovaného města matka zraněné dívky Oksana Petrová.

Okamžitá operace

Podle staniční lékařky Centra dětské traumatologie a chirurgie FNO Ivany Slívové byla dívka po příjezdu do nemocnice ve stabilizovaném stavu. „Diagnostikovali jsme ztrátové poranění tepny a po domluvě s cévními specialisty jí byl indikován a proveden operační výkon. Končetina je zachráněná, prokrvení je zcela v normě, dívka začíná rehabilitovat a věřím, že v dohledné době ji budeme moci propustit do domácího ošetření,“ doplnila Slívová.

Podle mluvčí je dům, v němž rodina na Ukrajině žila, zcela zničený. Matka se chce naučit česky, a jakmile se dceřino zranění zahojí, chce začít v Česku pracovat.

Pomoc Ukrajincům

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

VIDEO: Halyna Sička prchla z Melitopolu s dětmi do Česka. 

Video
Video se připravuje ...

Halyna Sička prchla z Melitopolu s dětmi do Česka. Blesk.cz

17:35
18. 4. 2024

Na sedm let poslal ruský soud do vězení někdejšího generálního ředitele a hlavního konstruktéra Podniku pro výzkum a vývoj hypersonických systémů (NIPGS) Alexandra Kuranova, kterého uznal vinným z vlastizrady. Nyní šestasedmdesátiletý vědec čelil obvinění, že předal cizinci informace obsahující státní tajemství o vývoji hypersonických technologií.

Ruská tajná služba FSB zadržela Kuranova v roce 2021, kdy stál v čele petrohradského NIPGS, kde se podle Reuters podílel na vývoji nové verze hypersonického letounu Ajax ze sovětských dob.

Soud případ projednával za zavřenými dveřmi, což je v Rusku obvyklá praxe, pokud jde o obžalobu z vlastizrady nebo špionáže. Z dnešních informací není jasné, zda je rozsudek pravomocný, ani stanovisko samotného Kuranova. Soud mu kromě sedmiletého vězení v trestanecké kolonii s přísným režimem uložil také pokutu ve výši 100.000 rublů (přes 25.000 korun).

17:24
18. 4. 2024

Přes 150 ukrajinských a zahraničních novinářů působících v této zemi se obrátilo na vedení armády, aby odvolalo mluvčí svého jižního velitelství Nataliju Humeňukovou. Podle nich brání v informování o ruských válečných zločinech páchaných na jihu Ukrajiny nebo o ukrajinských vojácích bránících tuto část Ukrajiny a obyvatelích těchto regionů.

Novináři se obrátili na ukrajinského ministra obrany Rustema Umerova, vrchního velitele ozbrojených sil Oleksandra Syrského a náčelníka generálního štábu Anatolije Barhylevyče. Stěžují si, že „nejoblíbenějším výrazem oddělení komunikace jižního velitelství armády je ‚je zakázáno‘“. Podle internetového portálu Ukrajinska pravda novináři upozorňují na to, že na jihu Ukrajiny jim armáda brání v práci. Nejkřiklavěji se to podle nich projevilo při loňské destrukci Kachovské přehrady, kdy mluvčí nedostatečně objasňovala, co se stalo, což vedlo k tomu, že „světová média hledala informace o zničení hráze v nepřátelských zdrojích“. Uvedli také, že když Humeňuková není schopná vysvětlit jižnímu velení ukrajinské armády, že lidé by měli vídat nejen její obličej, ale i samotné vojáky, „nemůže dále vést odbor komunikace“.

16:51
18. 4. 2024

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle dostupných informací se montují na podvozky české automobilky Tatra.

„Podíl vlastní výroby neustále roste. Stát uzavírá s našimi podniky seriózní, dlouhodobé kontrakty, které poskytují předvídatelnost, možnost nabírat zaměstnance a získávat investice. Již tento měsíc náš průmysl poprvé vyrobí deset bohdan a v květnu a později jich bude ještě více,“ uvedl šéf státu. Agentura Unian připomněla, že loni v prosinci byly ukrajinské zbrojovky podle prezidentova tehdejšího vyjádření poprvé schopny vyrobit šest těchto samohybných houfnic za měsíc.

Kompletní online
Fotogalerie
71 fotografií