„Termín první splátky ve výši 1,5 milionu korun byl stanoven na březen 2025, další budou následovat čtvrtletně až do konce roku 2049,“ uvedla mluvčí města Dita Círová.

Splatnost úvěru je 25 let. „Než jsme se rozhodli půjčit, nechali jsme si zpracovat analýzu městských financí od ekonoma. Ten vypočetl jako bezpečnou hranici zadlužení města částku 1,2 miliardy korun,“ řekl starosta města Tomáš Hradil (Krnovští Patrioti).

Nechtějí zastavit investice

Úvěr má pomoci městu plynule investovat. „Příjmy města podléhají výkyvům, protože jsou z velké části závislé na výkonu celé české ekonomiky. Přesto si chceme udržet vysoké tempo rozvoje města z předchozích let. Nechceme Krnov dostat do situace, kdy nám investice budou stát, protože na ně zrovna teď nemáme,“ dodal Hradil.

Do konce letošního roku chce město čerpat z úvěru 30 milionů korun na rekonstrukci Mikulášské ulice a opravu budovy pro základní uměleckou školu. „Chceme stavebně dotáhnout také přípravu parcel pro nové rodinné domy pod Ježníkem. Letos začneme budovat kanalizaci na Ježníku a pastevní areál nad Chomýží,“ vyjmenoval starost.

Křižovatka příští rok

Na příští rok jsou podle něj připraveny další velké projekty. Například výměna oken v domech s pečovatelskou službou, úprava nebezpečné křižovatky Říční okruh – Šmeralova – Svatováclavská či revitalizace vnitrobloků mezi Albrechtickou a I. P. Pavlova.

V současnosti město splácí jediný úvěr, a to na rekonstrukci a zvýšení kapacity čistírny odpadních vod. Splatit by ho mělo už příští rok.

VIDEO: Dojetí a emoce v nemocnici! Dárečky pro obětavce z první linie: Adrianka (11) poděkovala zdravotníkům v Krnově.

Video
Video se připravuje ...

Dojetí a emoce v nemocnici! Dárečky pro obětavce z první linie: Adrianka (11) poděkovala zdravotníkům v Krnově Karel Janeček