Na své největší dobrodružství v životě se právě dnes vydává studentka Nicolette. Sama, pěšky a jen s batohem na zádech hodlá dojít do rumunského Banátu a pak až do Istanbulu.

„Přemýšlela jsem, co bláznivého ještě podniknout. Prováděla jsem turisty po Rumunsku, které je mi mentalitou a panenskou přírodou velmi blízké, takže s myšlenkou, dojít tam po vlastních, jsem si již delší dobu pohrávala,“ vylíčila mladá průvodkyně.

Krušné časy krajanů

Na pouti dlouhé dva a půl tisíce kilometrů čeká studentku marketingu převýšení celkem 20 tisíc metrů. Nachodí zhruba 800 hodin. To vše pro české krajany v Banátu. Na cestě hodlá vybírat finance pro organizaci Člověk v tísni, která v Banátu působí.

„Banát se v posledních několika letech stal cílem cestovatelů toužících po neposkvrněné liduprázdné přírodě s příchutí českého venkova. Nyní však, především kvůli omezení cestovního ruchu, prožívá tato česká komunita krušné časy,“ vysvětil Ivo Dokoupil, koordinátor Člověka v tísni pro Banát.

Světově unikátní komunita

Banát je jednou z nejautentičtějších českých komunit ve světě. Tvoří ji v současnosti šest vesnic. V roce 1823 se několik skupin Čechů vydalo na dlouhou cestu až do pohraniční oblasti tehdejšího Rakouského mocnářství.

„Tento přesun proběhl ve třech vlnách. Ta první byla absolvována pěšky, a právě ve stopách těchto dějin se Nicolette Havlová hodlá vydat. Nalehko, odkázána na svůj batoh, vlastní nohy a dobré lidi po cestě,“ uzavřel Ivo Dokoupil.

VIDEO: Do Egypta bez karantény? Papež zmínil nefér restrikce a všechny neznámé u covid pasů.

Video
Video se připravuje ...

Do Egypta bez karantény? Papež zmínil nefér restrikce a všechny neznámé u covid pasů Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
16 fotografií