Farář z Novojičínska se rozhodl pro adopci několika holčiček v Asii a Africe před deseti lety. „Prozatím jsem adoptoval na dálku čtyři indická děvčátka. Jen co skončí podpora jedné, beru si za svou další, poté další a další,“ říká Bohumil Vícha.

Nejdřív si vzal za svou Shridevi Kappakeri. „Rodiče jsou námezní dělníci, ona má tři mladší sourozence, baví ji těsnopis, počítače, ráda maluje,“ říká farář a ukazuje i fotku druhé »dcery« Bantwal Amtadi, za níž se duchovní osobně do Indie vypravil.

Z nejchudších poměrů

„Rodiče jsou baliči doutníků, mají dvě děti. Příjem mají minimální, navíc otec rád popije,“ říká farář ze Spálova. Bez podpory by děti nemohly navštěvovat školu. Třetí finančně i vírou podporovanou dívkou je Vagmare Bhumika.

Video
Video se připravuje ...

Farář Bohumil Vícha ze Spálova finančně podporuje na dálku pět dívek z Indie a Afriky. Karel Janeček

„Hodlá být řeholní sestrou. Má čtyři sourozence,“ prozradil farář. Čtvrtou Indkou je Lolita Noronha. Jedinou Afričankou je Emilina Nabweteme, jejíž rodiče farmaří v Ugandě, a mají pět dětí. „Také ona je nadějnou studentkou,“ raduje se kněz, bez jehož aktivní pomoci by tak úspěšná děvčata nebyla.

Mimo péče o adoptivní děti má Bohumil Vícha na starosti deset kostelů a dvě fary okolo Spálova.

Kdo adopce organizuje?

Adopce na dálku má pod taktovkou Arcidiecézní Charita Praha. Od roku 1993 již pomohl program Adopce na dálku 33 tisícům nejchudších dětí. Tato podpora zahrnuje financování nákladů na vzdělání, mimoškolní aktivity a zdravotní péči.

Fotogalerie
10 fotografií