Sanace trvala od dubna a i kvůli deštivému počasí se protáhla o dva týdny. Doplněny musely být některé chybějící kamenné, plechové a železné části hrobek.

„Obnovily se i časem zmizelé nápisy, jména, data narození a úmrtí osobností. V poslední fázi se provedla konzervace kamene nátěrem, který odpuzuje vodu a zamezuje růstu mechů a lišejníků,“ uvedl Václav Nezval z odboru rozvoje a investic.

Na hřbitově je evidováno 18 čestných hrobů, v nichž odpočívají stavitelé, průmyslníci, starostové, mecenáši či umělci, kteří se zasloužili o rozvoj města.

„Nyní se restaurovaly hroby Ignaze von Czibulky, který byl prezidentem c. k. krajského soudu v Novém Jičíně, architektů a stavitelů Huga Bluma a Richarda Klosse, továrníka a komunálního politika Willhelma Gromanna a hrob Josefa Proroka, který byl farářem, děkanem a profesorem na zemské reálce,“ uvedla Machková. Na rekonstrukce přispěl 300 tisíci i Česko-německý fond budoucnosti.

Radnice se musí starat

Označení čestný hrob udělili zastupitelé hrobům významných rodin v roce 2018 a radnice má povinnost o tyto hroby se starat. Už před pěti lety byl restaurován hrob malíře Huga Baara, který je i kulturní památkou. Na přelomu let 2017 a 2018 byl ve spolupráci s Klubem rodáků a přátel Nového Jičína opraven hrob továrníka Rudolfa Weisse.

„V této etapě byly k renovaci vybrány hrobky, které byly nejvíce poničené, abychom předešli nenávratnému poškození nejen pietní památky slavných osobností, ale i zdařilých, mnohdy více než sto let starých, umělecko-řemeslných děl významných výtvarníků,“ doplnil Nezval.

VIDEO: Vinohradský hřbitov v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Vinohradský hřbitov Eva Fornálová

Fotogalerie
10 fotografií