„Na jaře na trhu nebylo dostatečné spektrum účinných léků pro tyto pacienty. Bylo mi líto, že jsou kvůli svým potížím často vyřazováni z běžných denních aktivit,“ řekla oční lékařka Markéta Zemanová, která výrobu iniciovala.

Nemocní nejsou vždy dobře informovaní o závažnosti problému a do ambulance přicházejí až v momentě, kdy jejich nález vyžaduje chirurgickou léčbu.

Jako žiletky

Jednou z takových pacientek a zároveň první nemocnou, která získala své autologní sérové kapky vyrobené v nemocniční lékárně, je Ivana Dohnálková.

„Cítila jsem se, jako bych v očích měla žiletky. Víčka se mi lepila k oku a moje potíže vygradovaly letos v únoru, kdy se u mě objevil velký zánět. Po neúspěšné léčbě několika antibiotiky jsem se setkala s paní doktorkou Zemanovou, která mi představila svůj plán,“ uvedla.

Hradí je pojišťovna

Do léčebného programu na přípravu kapek je zapojeno několik pracovišť fakultní nemocnice. Proti běžně dostupným umělým slzám mají být účinnější a bez nežádoucích účinků, hradí je zdravotní pojišťovna.

„Hlavní léčivou látkou je vlastní sérum pacienta, které se vyfiltruje z jeho krve. Následně se v lékárně ve vhodném poměru rozředí a po kontrole mikrobiologickým ústavem vydá ve zmražené formě pacientovi,“ vysvětlila Zemanová.

Co je suché oko?

Syndrom suchého oka je onemocnění povrchu oka. Mezi příznaky patří pocit cizího tělíska nebo písku v očích, pálení, únava, tlak, bolest a diskomfort očí. Pacienti si stěžují na zhoršené vidění, světloplachost, netoleranci kontaktních čoček, klimatizovaného nebo větrného a zakouřeného prostředí.

VIDEO: Nemocnice Kyjov představila unikátní operaci oka pomocí 3D technologie.

Video
Video se připravuje ...

Nemocnice Kyjov představila unikátní operaci oka pomocí 3D technologie. Hynek Zdeněk