„Poptávka po nových bytech v Brně zeslábla. V prvním čtvrtletí se prodávaly byty rozjednané převážně ještě na konci minulého roku. Nových rezervací výrazně ubylo,“ uvedl specialista na brněnský realitní trh František Šudřich ze společnosti IMPERA styl.

Rekordní nabídka

V praxi to vypadá tak, že zájemci si mohou vybírat z nabídky 1 061 nových bytů. „To je rekordní množství od počátku sledování statistik brněnských novostaveb. Loni ve stejnou dobu bylo volných 483 bytů,“ upřesnil analytik společnosti IMPERA styl.

V Brně se navíc připravuje velké množství dalších projektů čítající dohromady tisíce nových bytů. Dá se tak předpokládat, že počet volných bytů ještě výrazně vzroste.

Drahé hypotéky

„Jde například o dlouho očekávané projekty Jaselská kasárna, Obytná čtvrť Šedova, Čtvrť Pod Hády, revitalizace brownfieldu v ulici Rybářská, výstavba bydlení ve Vlněně, Jižní čtvrti, Zbrojovce či Motorárně Zetor a další. Výstavbu stovek bytů připravuje také město Brno,“ upřesnil Šudřich.

Důvodů, proč se nové byty v Brně téměř neprodávají, je podle analytika hned několik. „Na vině jsou z velké míry rostoucí úrokové sazby, které se promítají do cen hypotéčních úvěrů. Dnes šplhají k šesti procentům. Hypotéky jsou tak výrazně dražší. Dalším problémem je, že se od 1. dubna zpřísnily podmínky pro získání hypotéky,“ zdůraznil Šudřich.

Ceny neklesají

Do jisté míry se na prodeji bytů projevila i válka na Ukrajině. „Po vypuknutí války se prodeje na několik dnů téměř úplně zastavily,“ doplnil specialista na brněnské reality. Další vliv války na Ukrajině na prodej bytů v Brně ale neočekává, jak se trh zachová kvůli drahým hypotékám, nikdo nedokáže zatím odhadnout.

Developeři na situaci přitom zatím nijak nereagují. „Ceny bytů neklesají. Naopak, u některých projektů byty dokonce nadále zdražují. Průměrná cena za 1 m² je 128 tisíc Kč, což je o 2,5 % více, než na začátku roku,“ poukázal na statistiky Šudřich.

Třípokoják skoro za 10 milionů

Nejdražší byty jsou podle něj v Králově Poli a Židenicích, kde 1 m² stojí přes 133 tisíc Kč/m². Naopak nejlevnější jsou v části Brno – jih s cenou 120 tisíc Kč/m².

Průměrná cena nového bytu 1 + kk je nyní v Brně 4,85 mil. Kč, za byt 2 + kk zaplatí zájemce 7,1 mil. Kč, na byt 3 + kk potřebuje 9,8 mil. Kč a za 4 + kk a větší od 13,6 mil. Kč.


V souvislosti s cenami bytů vzrostly i ceny pronájmů. „Na začátku roku se byty k pronájmu nabízely v průměru za 310 Kč/m². Na začátku dubna již vzrostla cena na průměrných 345 Kč/m². Počet bytů k pronájmu přitom klesl ze 750 na necelých pět set,“ dodal Šudřich.

VIDEO: Nové byty mají v Brně vzniknout například v areálu bývalé Zbrojovky.

Fotogalerie
15 fotografií