„Areál Zbrojovky dlouhou dobu chátral a neměl využití. Soukromí investoři v intenzivní spolupráci s městem mají v plánu celou lokalitu revitalizovat a postavit zde novou městskou čtvrť včetně nového nábřeží, základní školy, sportovního zázemí a především nového náměstí,“ uvedl radní pro oblast územního plánování Filip Chvátal (34, KDU – ČSL).


Radnice se výstavbou v brownfieldu snaží řešit poptávku po bydlení v Brně. „Výstavba na tzv. zelené louce za městem často naráží na odpor obyvatel. U zanedbaných průmyslových areálů tento problém odpadá. Navíc to výrazně pomůže zlepšit obraz města,“ vysvětlil výhody Chvátal.

Nové ulice i cyklostezky

Navržená změna počítá nejen se vznikem třídy Nová Dukelská a s prodloužením ulice Šámalova. Území bude také propojeno cestami pro pěší a cyklisty. Aby vstoupila v platnost, bude jí ovšem ještě muset dát zelenou zastupitelstvo Brna, a to zřejmě již na svém listopadovém zasedání.

VIDEO: Sehnat levné bydlení v Brně je velký problém. Město přesto nezapomíná i na byty pro lidi, kteří donedávna žili na ulici. Zrekonstruovalo pro ně 21 bytů.

Fotogalerie
13 fotografií