„Podali jsme na Lesy ČR trestní oznámení kvůli vyhubení jasoně dymnivkového v oboře Bulhary. Připravily naši přírodu o tisíce chráněných jasoňů. Před více než rokem jsme podali podnět na Českou inspekci životního prostředí. Nicneříkající odpověď přišla měsíce po zákonné lhůtě, od té doby nereagují,“ vysvětlil předseda České společnosti entomologické David Král.

Vymírají prý i další živočichové

V oboře podle entomologů nemizí jen jasoň dymnivkový, ale i další druhy hmyzu včetně zvláště chráněného roháče obecného, a mnoha druhů chráněných rostlin.„Obora je minimálně od roku 2015 každoročně spasená na hlínu, včetně loňského deštivého roku. Co nesežere zvěř, zlikviduje frézování,“ sdělil entomolog Lukáš Čížek z Biologického centra Akademie věd ČR.

Lesy ČR nařčení odmítají. „Na pasekách nefrézujeme pařezy a prosvětlujeme okolní porosty. Je ale potřeba si uvědomit, že od roku 2015 zemi opakovaně oslabovalo extrémní sucho. Nedostatek vody ovlivnil rostliny i živočichy,“ vysvětlila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

V Čechách vyhynul

„Za nás mohu říci, že jsme se s Lesy ČR domluvili na prosvětlování krajiny. Díky tomu loni stoupl počet jasoňů v oboře Bulhary na 100 až 120, což je trojnásobek vůči roku 2019. Letos ještě jasoně nebylo možné počítat. Jaký je jejich aktuální stav, zjistíme až na počátku května,“ vysvětlil Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Pálava.

Jasoň dymnivkový v Čechách již vyhynul. Naposled byl vidět v rezervaci Libický luh v roce 1994. Na Moravě se vyskytuje v nepočetných koloniích v 16 lokalitách, většinou chráněných krajinných oblastech.

VIDEO: O vzácné motýli a brouky mají překupníci zájem. Policisté na jižní Moravě zabavili jednomu z nich obrovské množství hmyzu, který již z velké části dokonce už vyhynul.

Video
Video se připravuje ...

Policisté chytili pašeráka hmyzu a motýlů. Hynek Zdeněk