K návratu motýlů přispěla spolupráce přírodovědů s Lesy ČR. „Domluvili jsme se, aby v místech, která navazují na plochu obývanou posledními jasoni, prokácely hustší lesní porosty, vyřezaly keře a vytvořily migrační koridory. Výsledkem je světlý parkový les, který motýlům vyhovuje. Letos jsme tu napočítali odhadem 100 –120 jasoňů. Loni jich byla sotva třetina,“ uvedl Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Pálava.

Samozřejmě ještě není vyhráno, ale je jasně vidět, že řešení existuje. Osud jasoně dymnivkového je tak především v rukou místních lesních hospodářů. Ideální příležitost ke změně přístupu se nabízí právě nyní, kdy se projednává nový lesní hospodářský plán pro Lesní hospodářský celek Židlochovice,“ uzavřel Kmet.

Jasoň dymnivkovitý přitom v Čechách již vyhynul. Naposled byl vidět v rezervaci Libický luh v roce 1994. Na Moravě se vyskytuje v nepočetných koloniích v 16 lokalitách, většinou chráněných krajinných oblastech.

Jihomoravští policisté na počátku letošního roku zadrželi pašeráka, který měl ve sbírce mimo jiné i zcela vyhynulý druh jasoňů a jiných motýlů.


Video
Video se připravuje ...

Policisté chytili pašeráka hmyzu a motýlů. Hynek Zdeněk