Na konci listopadu pekli cukroví, balili dárky a strojili stromeček. „Neměli jsme jinou možnost. Každou chvíli čekáme na písemné rozhodnutí soudu. Poté bude Alexinka umístěna nejprve na půl roku do krizového centra a následně do péče otce,“ vysvětlila zdrcená máma Ajka (41).

Neumí slovensky

Zatímco její dcera s nadšením rozbalovala balíčky, mámě se draly slzy do očí. Má obavy, co se s dívkou, která má dosud ve škole jen samé jedničky, stane. „Její otec bydlí na východním Slovensku a Alexia třeba vůbec neumí slovenský pravopis. Bude mít ve škole problémy,“ bojí se matka.

Hlavou o zeď

Opatrovníkem dívky má být nově otec. Podle soudu mu bývalá manželka bránila ve styku s dcerou. Pro Blesk.cz ale Alexia při rozhovoru bez přítomnosti rodičů i sourozenců řekla: „Nechci být s tátou o samotě. Bojím se ho. Na vlastní oči jsem viděla, jak mamce bouchl hlavou o zeď.“

Dvě hodiny za 14 dní

Z rozhodnutí soudu se má nyní školačka přibližně půl roku setkávat s oběma rodiči na neutrální půdě krizového centra v Brně. Otec se tam má s ní scházet tři hodiny každou sobotu a matka tři hodiny každou neděli. Krizové centrum ovšem ke krajskému soudu v Brně poslalo žádost, aby každý z rodičů měl na schůzku s dcerou jen dvě hodiny, a to jen jednou za čtrnáct dnů…!

Video
Video se připravuje ...

Dívka (11) má být umístěna do péče k otci, z něhož má strach. Hynek Zdeněk


Znalkyně se shodly: Má strach

Psychiatrické a psychologické vyšetření, které bylo předloženo soudu, prováděly dvě renomované odbornice, závěry obou jsou až překvapivě totožné. MUDr. Alžběta Močiliaková, dětský a dorostový psychiatr, Liptovský Mikuláš: „Alexia podle vlastních slov nemůže už před příjezdem otce usnout, bolí ji bříško. Když otce uvidí, rozpláče se, nechce k němu jít. Vůči biologickému otci přetrvávají negativní emoce, nechce se s ním setkávat, i když ji matka na to připravuje. Vždy se postaví před dveře, rozplače se a uteče domů.“


Jitka Novotná, klinický psycholog, Brno: „Otec za Alexií jezdí každou druhou sobotu, má si ji vyzvednout před domem, ale Alexia se odmítá odloučit od matky, která ji před dům vyprovází – bez doprovodu matky by ven ani nevyšla. Matka dceru vybídne, aby šla za tatínkem, ta se rozpláče a uteče domů. Otec si během těchto setkání Alexii fotí nebo nahrává video, Alexii je to nepříjemné. Dívka si přeje, aby ji už otec nechal na pokoji a nejezdil za ní. Uvádí, že je spokojená v současné rodině s matkou a sourozenci. Ve třídě má kamarády, nechtěla by v žádném případě měnit ani školu, ani rodinné prostředí.“

Začalo to napadením matky

Otec dívky J. (39) měl na svou bývalou manželku zaútočit. K napadení podle zprávy policie a lékařů došlo na Štědrý den roku 2012. Žena byla převezena záchrannou službou do nemocnice. Případ prý policii nejprve nehlásila. Když byla ale po návratu z nemocnice dle svých slov znovu napadena, nahlásila vše policii 27. prosince 2012. Blesk má k dispozici jak zprávu z ošetření, tak i zprávu z policie. Pan J. skončil ve vazbě. Po půlroce se spis dostal na Slovensko, kde má trvalé bydliště, stíhání bylo zastaveno a pan J. propuštěn. K tomuto, ani k případu dcery se nechce vyjadřovat. „Nebudem sa k veci vyjadrovať do doručenia rozsudku Krajského súdu v Brne,“ napsal pan J. Blesku.

Matka, která je dosud opatrovníkem dcery, dala Blesku písemný souhlas se zveřejněním příběhu. Otec dívky vystupovat odmítl, proto uvádíme jen začáteční písmeno jeho křestního jména.

Časová osa

*2008 – Alexia se narodila na podzim.
*2009 – rodiče dívky se vzali, manželství se rozpadlo v roce 2013.
*2014 – otec žádal o testy DNA, aby se prokázalo, že Alexia je jeho dcera.
*2017 – podal otec J. trestní oznámení na bývalou manželku za křivé obvinění z prosince 2012. Dosud není kauza uzavřena.
*listopad 2019 – krajský soud v Brně rozhodl, že od července 2020 se stane opatrovníkem dívky otec Jozef. Matka bude mít právo na návštěvy.

Vše bude v písemném rozhodnutí

„Rozhodnutí nebylo dosud písemně vyhotoveno, a tudíž ani doručeno účastníkům. Podrobné vysvětlení a důvody, vedoucí odvolací soud k vydání rozhodnutí, kterým byla nezletilá svěřena nejprve do krizového centra, kde prostřednictvím řízeného styku obnoví svůj vztah s otcem, a potvrzení rozhodnutí soudu prvního stupně o svěření nezletilé do výchovy otci od 1. 7. 2020, bude součástí písemného vyhotovení tohoto rozhodnutí,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová.

Fotogalerie
11 fotografií