Už téměř 100 let se baví čtenáři u knihy Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, jehož postavu zahrál v životní roli Rudolf Hrušínský. V jedné ze scén pronesl vojenský lékař Grünstein slavnou větu, v níž německy konstatoval, že Češi jsou banda simulantů.

Reagoval tím na časté případy, kdy rekruti pod záminkou nejrůznějších nemocí odmítali bojovat za císaře pána. Jako lékař byl velmi úspěšný. Po naordinování chininu v kombinaci s výplachy žaludku a klystýrem, k pobavení čtenářů docházelo rychle k zázračnému uzdravení nemocných. Jak vidno, ne každý ale světově proslulý román, přeložený do 58 jazyků, četl.

„Chtěli jsme Brno zaplavit citáty, dát jim rozměr veřejné debaty. První ohlas je tady,“ reagoval kreativní ředitel festivalu Pavel Anděl na podání trestního oznámení. „Volba byla správná. Je ale zřejmé, že oznamovatel Švejka očividně nečetl,“ poznamenal s úsměvem Anděl.

Někteří přitom nemohou rozdýchat ani další slavné citáty minulosti. „Například ten od T. G. Masaryka, který pronesl, že vlastenectví je láska k vlastními národu, nikoli nenávist k jiným,“ uvedla Adéla Nováková z Turistického informačního centra Brna, které konání zastřešuje. Festival na výstavišti potrvá do 17. června.

VIDEO: Postava vojáka Švejka žije dodnes. Reportér Blesku se vydal po jeho stopách.

Video
Video se připravuje ...

Reportér Blesku se vydal po stopách dobrého vojáka Švejka Blesk - Václav Suchan, Martin Hurda