Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mělo být o rozdělení Československa referendum? Expremiéři se neshodli

Autor: CTK, ivm - 
22. února 2018
20:03

Bývalí premiéři Česka a Slovenska Petr Pithart a Ján Čarnogurský se ve čtvrtek shodli na tom, že federativní uspořádání ČSFR bylo nepraktické. V diskusi k výročí 25 let od rozdělení Československa se však rozešli v názoru, zda o rozpadu státu měli rozhodovat občané v referendu. Podle Pitharta ano, a pokud by výsledek nebyl jednoznačný, měly být vypsány nové volby. Čarnogurský míní, že všelidové hlasování by česko-slovenský problém definitivně nevyřešilo.

Pithart s Čarnogurským se na počátku 90. let zúčastnili jednání předcházejících rozdělení federace, ačkoli u samotného konce společného státu 31. prosince 1992 již stáli jejich nástupci Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Ve čtvrtek se někdejší národní premiéři setkali v bývalém sále Federálního shromáždění, kde byl přijat ústavní zákon o zániku ČSFR.

Slováci v sobě nosili zklamání a nesplněné sliby české strany, řekl Čarnogurský

Federativní uspořádání ČSFR Pithart přirovnal k manželství, ve kterém se rovněž nedá hlasovat. Někdejší slovenský premiér Čarnogurský zase vzpomínal na komplikace při vyjednávání o podobě státního rozpočtu pro rok 1992. Problémy by se podle něj postupem času dále zhoršovaly. Zmínil také, že kdyby se federace stala členem EU, muselo by se před každým jednáním v Bruselu odsouhlasit příslušné rozhodnutí jak v Praze, tak v Bratislavě.

Pithart uvedl, že Slováci v sobě nosili zklamání a nesplněné sliby české strany. „Češi to prostě vytěsnili. Byli z toho rozčarováni a zaskočeni a za chvíli začali říkat: ať si jdou. Byla to reakce nezralá,“ řekl. Slovensko podle něj z rozdělení zaslouženě vytěžilo více než Česko. „Prošlo těžkou krizí a katarzí. Upevnilo to slovenské sebevědomí. My jsme takovou krizí neprošli a myslím, že to také potřebujeme,“ zhodnotil vývoj od roku 1993.

Referendum nebylo hlavně proto, že se politici neshodli na formulaci otázky

„Slovensko potvrdilo svoji životaschopnost jako samostatný stát. Ale ta v nás byla už předtím. A národ, který to cítí, směřuje k uskutečnění tohoto pocitu,“ řekl k tomu Čarnogurský.

Diskutéři se neshodli v názoru na vypsání referenda k rozdělení státu. „Mělo být referendum, byl k tomu připraven ústavní zákon," řekl Pithart. Odpůrci všelidového hlasování říkali, že by mohlo přinést nejednoznačný výsledek - tedy že by se Češi vyslovili jinak než Slováci. „V tom měli pravdu, už ale nikdo neřekl, že pak by existovalo standardní řešení: vypsat nové volby a v nich se zeptat občanů,“ upozornil.

Podle Čarnogurského nebylo referendum vyhlášeno především proto, že se politici nedokázali dohodnout na formulaci otázky, která má být voličům položena. Pithart připustil, že to je problém každého referenda. „Ta otázka je vždycky sugestivní, ať chcete, nebo nechcete,“ poznamenal.

Slovenskou samosprávu zajišťovala už Pittsburská dohoda z roku 1918

Oba muži vzpomínali i na tzv. pomlčkovou válku, v níž oba národy řešily podobu názvu federace. Čarnogurský připomněl, že pomlčku, která Slovákům zajišťovala samosprávu, obsahovala už Pittsburská dohoda z roku 1918. Pro Čechy to podle Pitharta nebylo podstatné téma. „Na Slováky se Češi dívali s nadhledem staršího bratra - je nerozumný, dělá skopičiny, ale on se usadí a přestane zlobit. Pomlčka nás nezajímala, ale ve slovenské duši to stále vězelo,“ řekl.

Expremiéři dodali, že přímo na poradě v Lánech řešil s politiky podobu názvu federace i tehdejší ředitel Ústavu pro jazyk český. Podle Pitharta se sice gramaticky správně mělo psát slovo „slovenská“ s malým písmenem, jazykovědec ale nakonec připustil variantu s písmenem velkým, a tak vznikl název Česká a Slovenská Federativní republika, s nímž souhlasily obě strany. „Opět jeden nedokonalý kompromis,“ poznamenal k tomu Čarnogurský.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tina Petersen ( 3. března 2020 15:31 )

Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milenec na střední škole, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám roky

Představil jsem mu mnoho párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Jsem pevně přesvědčen, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte lékaře Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctor­zuzu­temple­@gma­il.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Vibru prostřednictvím +2347013499818

suov ( 25. února 2018 08:01 )

Oba dva by měli sedět v kriminále, a také další politici,za to, že nedali občanům možnost se vyjádřit referendem o rozdělení státu, byla to jejích povinnost a naše právo,,,

jarda304 ( 23. února 2018 06:16 )

Kolaborant Pithart zase placal, neuvěřitelný vul

marmat ( 22. února 2018 21:55 )

Slováci z nás měli DESÍTKY let mnoho podivných mindráků a touha to změnit se JIM splnila na 100%

marmat ( 22. února 2018 21:53 )

Tohle je přesný příklad havárie event. referenda....Tehdy Slováci z 90% chtěli dlouho samostatnost a zde Češi/ Moraváci to měli velmi dlouho od války 50/50...Byl to naprosto jedinečný ale jediný super tah Klause

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa