Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Klaus a Mečiar po 25 letech o rozdělení republiky: Bylo to správné, máme se teď radši

Autor: všm, ČTK - 
11. prosince 2017
18:40

Od zániku Československa, o kterém rozhodli federální poslanci 25. listopadu 1992, uplyne na začátku příštího roku 25 let. U příležitosti nadcházejícího výročí se v pondělí uskutečnila diskuse s názvem „Klaus – Mečiar: čtvrtstoletí nové české a slovenské státnosti“. Jak název napovídá, vývoj zhodnotili tehdejší premiéři České republiky a Slovenské republiky Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Shodli se, že rozdělení bylo správné a logické.

Rozpad Československa před čtvrtstoletím byl nevyhnutelný, mezi Čechy a Slováky bylo napětí dlouhodobě. V debatě v budově někdejšího Federálního shromáždění se na tom dnes shodli tehdejší předsedové české a slovenské vlády Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Zdůraznili také, že nynější vztahy mezi Čechy a Slováky jsou výjimečně dobré, a to i díky existenci obou národních států.

Mečiar, který do Prahy dorazil po 19 letech, řekl, že Slováci vždy byli Čechům vděční za jejich pomoc při rozvoji Slovenska v meziválečném období. Zároveň ale chtěli mít ve společném státu silnější postavení. Politická jednání o něm ale podle Mečiara k reálnému úspěchu nevedla, i po vzniku federace v 60. letech měly jednotlivé národní vlády slabé pravomoci.

Podle Klause se v Československu o národnostních rozporech oficiálně nemluvilo, protože tuto debatu potlačoval komunistický režim. I kvůli tomu Češi nevnímali v roce 1989 národnostní otázku jako něco významného. „My Češi měli jediný cíl, zbavit se komunismu. Všechny pocity křivdy jsme odvíjeli od komunistické nesvobody. Slovensko cítilo i nesvobodu národní," řekl.

Rozhodujícím okamžikem pro rozpad Československa byly podle obou politiků volby v roce 1992, které na Slovensku vyhrálo Mečiarovo Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS), jež požadovalo rozdělení federace. Mečiar dnes řekl, že to bylo nevyhnutelné, protože federativní orgány nefungovaly.

Klaus uvedl, že slovenští voliči se hlasováním pro HZDS vyslovili pro samostatné Slovensko. Češi sice měli zájem o zachování společného státu, v dané situaci ale nechtěli hledat třetí cesty uspořádání vztahů nebo odsouvat problém do budoucna. „Proto jsme s Vladimírem Mečiarem velmi rychle dospěli k závěru, že je rozdělení nezbytné. Volební výsledek to určil zcela jednoznačně," řekl Klaus.

Někdejší český premiér a prezident uvedl, že vývoj posledních 25 let potvrdil správnost rozdělení Československa. Vyjednávání podle něj umožnilo hladký rozchod a zamezilo chaosu, který provázel rozpad Sovětského svazu nebo Jugoslávie. Mezi oběma státy tak nevznikly žádné konflikty. „Já sám jsem ani tehdy, ani nikdy potom necítil na Slovensku jakékoli nepřátelství vůči naší zemi nebo vůči své osobě," řekl Klaus.

Podle Mečiara rozdělení vztahům mezi Čechy a Slováky pomohlo. „Máme se raději než dřív, nemáme otevřené problémy," řekl. 

Česká a Slovenská federativní republika zanikla na konci 31. prosince 1992. Od 1. ledna se bývalé Československo rozdělilo na dva samostatné státy Českou republiku a Slovenskou republiku. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

( 12. prosince 2017 13:57 )

O nás - bez nás. Bastardy a ještě se tomu smějí!Oba si měli podat ruku na Borech!

iFender ( 12. prosince 2017 07:27 )

Dobre,ze se Ceskoslovensko rozdelilo je aspon klid.Koho to dnes jeste zajima jen historiky,Pitharta a obe Vasaryove .Porad a porad do kola knouraj! Mame preci v dnesni dobe uplne jine starosti nez rozdeleni Ceskoslovenska,nebo ne?

030101961 ( 11. prosince 2017 21:24 )

Porušili zákon,mělo proběhnout referendum,i o vstupu do Nato,hlasovali o nás bez nás.Čímž nás zaprodali.Milionový zloděj,propiskář,kuponová privatizace,další podvod.Falešní to lidé.smutné,jak se smějí sami sobě.Vsrdci akorát jed.

havran2 ( 11. prosince 2017 21:23 )

Na tom vydělali jenom ti dva h.a.j.z.l.i. ! ! !

cyrilko ( 11. prosince 2017 20:13 )

Klaus-Mečiar darebáci, zlodeji, sebestrední úbožiaci, patriaci do basy a nie medzi slušných ľudí. V Rumunsku by už mali diery v hlave.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa