Do doby, než případně brněnský krajský soud vydá nové opatření, je to původní neplatné. Uvedla to Česká televize s odvoláním na mluvčího soudu Vladimíra Lichnovského.

Mluvčí Uberu Miroslava Jozová uvedla, že firma rozsudek zatím neobdržela a vyjádří se k němu, až jej bude mít. Ani Brno zatím o rozsudku neví.

Podle magistrátu se ale pro Uber nic nemění, jezdit nesmí. „Takzvané velké předběžné opatření, kterým Krajský soud v Brně zakázal formou předběžného opatření společnosti Uber provozovat přepravní služby v Brně způsobem příčícím se platným pravidlům, je stále v platnosti. Vrchní soud v Olomouci zrušil předběžné opatření v jiném případě. Pro Uber v Brně se tedy podmínky dnešním rozhodnutím soudu nijak nemění.“

Uber spustil svoji službu UberPOP v Brně 1. února. Spočívá v tom, že lidé si přes aplikaci zavolali řidiče, který je odvezl na požadované místo. Zákazník zaplatil za ujeté kilometry a za čas strávený na cestě. Řidiči jezdili buď pro Uber, nebo fungovali jako živnostníci, kteří si ježděním ve vlastním autě přivydělávali.

Proti službě okamžitě zbrojili taxikáři, kterým ubyli klienti. V ulicích Brna dokonce vypukla »uberotaxikářská válka«. Auta, která jezdila pro Uber, byla ničena. Na stranu taxikářů se přidal i brněnský magistrát a službu zakázal.

V první polovině dubna brněnský krajský soud zakázal firmě předběžným opatřením služby v Brně poskytovat. Z tehdejšího usnesení soudu vyplynulo, že firma porušuje několik ustanovení zákona, který provoz taxi upravuje. Podle soudu nesmí poskytovat službu v případech, že řidiči k tomu nebudou mít oprávnění, auto není označené jako taxi a nenese název společnosti či nemá taxametr.

V květnu pak krajský soud odmítl i návrh Uberu na zrušení tohoto předběžného opatření. Firmě poté zůstala možnost podat odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Auta Uberu nemají taxametr, nejsou označená jako taxi a řidiči nesplňují podmínky dané vyhláškou o taxislužbě, což vadí klasickým taxislužbám, které Uber považují za nekalou konkurenci. Podnět k brněnskému soudu podala společnost Lido Taxi Radio, město bylo přidruženým účastníkem řízení. Praze Uber služby poskytuje a čeká se na výsledek standardního soudního procesu.

VIDEO: Podívejte se na video, kde se zástupci magistrátu vyjadřují k zákazu služby Uber.

Fotogalerie
11 fotografií