Uber je povinen zdržet se provozování taxislužby na území Brna pomocí osob, které neprokázaly znalosti místopisu, právních předpisů upravujících taxislužbu a znalosti obsluhy taxametru, ve smyslu obecně závazné vyhlášky o provozování taxislužby vydané brněnským magistrátem,“ odůvodnil verdikt samosoudce Roman Sychra. Vyhověl tak podání firmy Lido Taxi Brno, ke které se připojil i brněnský magistrát.

Uber se může proti verdiktu odvolat, to však nebude mít odkladný účinek. „Zájem Brna je podporovat kvalitní a legální služby. Uber a jeho partnerské flotily i jednotliví řidiči však podnikají v rozporu s předpisy, které navíc vědomě nerespektují,“ řekl primátor Petr Vokřál.

Uber se podle něj často obhajuje tím, že zákony o provozování taxislužeb jsou zastaralé. „To však nemůže být argument k jejich systematickému a vědomému porušování či obcházení,“ doplnil Vokřál. Zásadní podle něj je, aby byly dodrženy české zákony. 

„Rozhodnutí nám nebylo doručeno, proto se k němu nemůžeme v tuto chvíli jakkoliv vyjádřit. Nicméně na základě veřejně dostupných informací je rozhodnutí o předběžném opatření platné pouze pro Brno a věříme, že máme přesvědčivé důvody pro úspěšné odvolání," uvedla mluvčí firmy Miroslava Jozová a dodala: „Do doby, něž bude rozhodnutí oficiálně doručeno, nemáme důvod na naší činnosti v Brně cokoli měnit. Je třeba také zdůraznit, že jsme překvapeni zapojením města Brna v civilním sporu, který byl předložen místní soukromou taxi společností. Jsme přesvědčeni, že takové chování je velmi neobvyklé a budeme žádat o jeho vysvětlení."

Bez ohledu na předběžné opatření brněnského krajského soudu, může Uber fungovat v Praze. Tam probíhá ohledně fungování firmy klasické soudní řízení.

Video: Řidiči firmy Uber se potýkají z různými naschvály i útoky.

Video
Video se připravuje ...

Útoky na Uber řidiče se množí, taxikáři jim zablokují cestu, polepí auto, vypustí gumy a vyhrožují jim. Jiří Nováček