To znamená, že od pátku do neděle budou pro turistické lodě otevřena zdymadla, umožňující plavbu mezi Otrokovicemi a Rohatcem. Povodí tak chce pomoci podnikatelům na březích kanálu, závislým na turistickém ruchu.

„Za normálních okolností by provoz v letním režimu začal až v červnu a skončil už v srpnu,“ řekl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Delší sezona

Rejdařům, kteří provozují plavbu a půjčovny lodí na Baťově kanálu, navíc Povodí prodlouží sezonu až do konce září. Plavby pak výjimečně umožní i v prvních dvou víkendech v říjnu.

„K dohnání finanční ztráty tak mohou nabízet své služby rekreantům o jeden a půl měsíce déle. Namísto tří měsíců tak bude letní režim plavebních komor trvat čtyři a půl měsíce,“ upřesnil Gargulák.

Proplouvání zdymadly budou mít turisté navíc letos po celou dobu provozu Baťáku zdarma! Všechny náklady na provoz, obsluhu  a údržbu zdymadel zajistí Povodí Moravy z vlastních zdrojů tak, aby provozovatelům plavby nevznikly žádné dodatečné náklady.

52 km zážitků

Baťův kanál mezi Otrokovicemi a Rohatcem je 52 km dlouhá historická vodní cesta vybudovaná v letech 1934 až 1938. Po řece Moravě vede 27 km a 24,8 km je vlastní kanál. K dispozici je 13 plavebních komor, umožňující pravidelnou i turistickou vodní doprav mezi Otrokovicemi a Petrovem, případně slovenskou Skalicí.

100 000 lidí, 3 500 lodí

V sezoně se v posledních letech plaví po Baťáku 90 000 až 100 000 lidí. Turisté mohou využívat 8 přístavů a 16 přístavišť, centrum je ve Veselí nad Moravou. Každou komorou projíždí v sezoně v průměru 3 500 lodí. Podél celé vodní cesty vedou cyklostezky.

VIDEO: Baťův kanál ve Veselí nad Moravou se v úterý 22. dubna opět začal napouštět.

Video
Video se připravuje ...

Baťův kanál ve Veselí nad Moravou se v úterý 22. dubna opět začal napouštět Hynek Zdeněk, blesk.cz