Důležité pro nás je, abychom v budoucnu měli co nejmenší náklady. Proto jsme se snažili využít co nejlépe dostupné technologie, abychom s domem měli později co nejméně oprav a práce. Ideálně mít vlastní solární panely, studnu a taky dobře zateplený dům, ať máme minimální náklady na vytápění. Studnu už máme, solární panely budeme řešit příští rok, a do zateplení jsme investovali průběžně. Oproti našemu předchozímu bydlení, kdy jsme bydleli v přízemí staršího pronajatého domu, se naše náklady na vytápění extrémně snížili. Co jsme pro to udělali?

Plastová okna, venkovní rolety, vstupní dveře… drží teplo uvnitř

Pamatuju si, že jsme jen za poslední zimu ve starém domě zaplatili za vytápění přes 23 000 Kč, a to nám tam ani nebylo extra teplo. Naše první zima v novém domě byla úplně o něčem jiném. Náklady na vytápění byly okolo 8 000 Kč za celou zimu! Pořídili  jsme plastová okna s trojsklem, která v této kombinaci výborně tepelně i zvukově izolují, nové vstupní dveře, kterými netáhne a taky venkovní rolety, které také izolují (ocenila jsme je i v létě, kdy venku drželi teplo). V původním pronajatém domě byla okna stará špaletová a v zimě bylo cítit, jako to kolem nich dost protahuje (mimochodem snažili jsme se je utěsnit starými dekami). Takže hned první zimu ušetřených 15 000 Kč, a to nemluvím o tom pocitu bydlet ve svém.

Autor: Svět oken, s.r.o.

V obývacím pokoji máme naši vysněnou velkou prosklenou stěnu s posuvnými dveřmi se vstupem na terasu. Mám ráda hodně světla a přes zimu je navíc super dívat se ven, jak sněží. Chtěli jsme luxusní provedení, protože je to prostor, kde trávíme nejvíce času. Tím luxusem myslím HS portál, který parádně vypadá a hlavně se lehce ovládá. Také jsme volili trojsklo, aby teplo neunikalo. Známý má termokameru, tak jsme to jeden víkend otestovali.

Přídavná topidla – když nechceme topit v celém domě

Dům vytápíme podlahovým topením, ale v zimě rádi využijeme krb. V místnostech, které nemají každodenní využití, jako je pokoj pro hosty nebo dílna, je okruh podlahového topení vypnut a využíváme zde přídavné topidlo. Přenosný olejový radiátor má ekonomický provoz, pokud je využíván delší dobu v kuse (např. na víkend, když přijedou babička s dědečkem a spí v pokoji pro hosty nebo pokud celou sobotu manžel něco kutí v dílně). Navíc nevíří prach, na rozdíl od přímotopu, což mně jako alergikovi vyhovuje.

Autor: DeLonghi

Abychom se nemuseli vzdát posezení na terase ani na podzim, když je chladněji, pořídili jsme si také infrazářič. Výhodou je, že ohřívá hlavně osoby a s teplým svařákem vydržíme na terase celý večer. Z hlediska spotřeby elektřiny není provoz téměř poznat.

Autor: UFO Infrared Technologies

Jsme zvědaví, jak dopadne takhle zima, věřím, že se náš účet za topení bude pohybovat podobně jako loni. Moje doporučení je, při stavbě nebo rekonstrukci nemyslet jen na současné náklady. Rozumný příplatek za kvalitnější okna a dveře teď, může do budoucna ušetřit dost peněz na vytápění, které každoročně zabírá nemalou část rodinného rozpočtu.