Myšlenka vytvořit do té doby zcela jedinečný koncept pivního baru či hospody se začala v hlavách zaměstnanců pivovaru Staropramen rozvíjet v roce 1998. Nadšení pracovníků ve spojení s aktivním přístupem prvního partnera Petra Klause vedlo o rok později k rychlému otevření první pobočky v Praze na Vinohradech. Za 20 let existence Potrefených hus se jejich počet v hlavním městě vyšplhal na třináct, restaurace se současně rozšířily do devíti krajských měst a Mladé Boleslavi.

První síť pivovarských restaurací

Potrefené husy se ve svých městech pravidelně stávají lídry trhu a hlavními hybateli tamní gastronomické scény. Od začátku do současnosti se na realizaci celého projektu včetně běžného chodu jednotlivých restaurací významně podílí společnost Pivovary Staropramen. Potrefená husa postupně zaznamenala vývoj ve stylu nabízených služeb a z pivního baru/hospody vznikly tři odlišné projekty: Potrefená husa restaurace, určená především pro centra měst, Potrefená husa Sportbar, vhodná pro sídliště, a Potrefená husa Beerpoint, zapadající svým stylem do obchodních center. V bezmála 30 partnerských provozovnách fungujících formou franšízy jsou dnes zákazníkům celoročně poskytovány kvalitní služby spojené s moderní gastronomií a perfektně ošetřeným pivem ze smíchovského pivovaru. Personál podstupuje pravidelná školení a výčepním se věnují obchodní sládci Pivovarů Staropramen.

Špičkově ošetřené pivo a poctivá česká kuchyně

Potrefené husy se snaží oslovit zákazníky, kteří návštěvu restauračního zařízení vnímají jako běžnou součást svého soukromého či pracovního života. Již od první myšlenky konceptu tvoří základ nabídky široké portfolio piv včetně speciálů. Vysoký důraz je kladen na způsob čepování a servírování, každý podnik je proto vybaven zachlazenými sklepy a vychlazeným mokrým pivním sklem. Nadstandardní péči věnovanou kvalitě pivního hospodářství navíc od loňského roku podtrhuje využívání speciálního výčepního stojanu, který byl zhotoven přímo na míru síti Potrefených hus.

Franšízové restaurace s husí stopou ve znaku nejsou zdaleka jen o pivu. V žádné nechybí nabídka z pravidelně obměňovaného jídelního lístku, který je postaven na typické české gastronomii. Poctivá hospodská jídla v moderním provedení jsou doplněna o trendy pokrmy v podobě hamburgerů či steaků a nechybí ani vybraná mezinárodní kuchyně. Ve spojení s osobním přístupem personálu a servisem na vysoké úrovni dokáží Potrefené husy uspokojit i nejnáročnější zákazníky.

20 let úspěchů

O vysoké úrovni služeb svědčí i získaná ocenění. Pouhé tři roky po otevření první restaurace získala značka Potrefená husa Bronzovou plaketu Jaroslava Vašaty od odborného gastronomického časopisu Food-Service. Za podporu a rozvoj české gastronomie a pohostinství pak v roce 2012 obdržela mimořádnou cenu od Asociace hotelů a restaurací. Nejrůznější ocenění získávají v průběhu let také jednotlivé provozovny na regionální úrovni. Dosavadním největším úspěchem je opakované umístění v prestižním žebříčku Czech Superbrands, naposledy v roce 2019.

Potrefenými husami to nekončí

Na úspěch Potrefených hus navázaly Pivovary Staropramen v závěru roku 2014 otevřením první provozovny sítě Naše hospoda. Koncept orientující se především na již zavedené české hospody v regionech byl vytvořen s cílem podpořit jejich svébytnou kulturu a dodat jim moderní ráz prostřednictvím perfektně ošetřeného piva a jednoduché, ale kvalitní gastronomie. O dva roky později vznikl podobný koncept značkových hospod také v lokálním pivovaru Ostravar. Síť nesoucí název Ostravarna se nese v duchu typické ostravské hospody a je rozšířena výhradně v moravskoslezské metropoli a jejím nejbližším okolí. Tím to však zdaleka nekončí. Tuzemská gastronomická scéna se neustále posouvá kupředu a pivovar ze Smíchova bude i nadále u toho.