Co je bento?

Výraz pochází z Japonska 13. století a označuje oběd sbalený ve speciální krabičce. V původní verzi tvořila většinu benta bílá rýže, doplněná masem a nakládanou či vařenou zeleninou ve speciálních přihrádkách. Oběd ve stylu bento je velmi populární nejen v Asii, ale také v USA, kde si ho samozřejmě přizpůsobili svým potřebám. Pokud ovšem chcete žít zdravě, přidržte se spíš asijské praxe.

Do školy i do práce

Bento bude vyhovovat zejména těm, kdo chtějí mít přehled o tom, co jedí, ale oblíbí si ho i labužníci a šetřílci. Ocení ho děti, kterým ve škole nechutná, nebo nemají možnost školní jídelnu využít.

Krabička je základ

Ideální je plastová pevně uzavíratelná krabička s přihrádkami, vhodnější jsou mělčí krabičky. Bento má zaplnit celou krabičku a doporučovaná velikost se řídí podle pohlaví a věku, pokud máte fyzicky náročná zaměstnání, přidejte k objemu 100 ml.

Co do ní?

Tradiční japonský způsob je 3 díly rýže, 2 díly zeleniny a 1 díl masa, příležitostně můžete zařadit mléčné výrobky nebo ovoce. Poměr jednotlivých složek můžete měnit. Pokud chcete zhubnout, naložte si čtyři díly zeleniny a po jednom dílu sacharidů a proteinů.

3 DÍLY: sacharidy: rýže, pečivo, těstoviny, brambory

2 DÍLY: zelenina: zelenina, luštěniny, houby, mořské řasy

1 DÍL: proteiny: maso, ryby, vejce, sója

PŘÍLEŽITOSTNĚ: mléčné výrobky, mléko, jogurt, sýr

PŘÍLEŽITOSTNĚ: ovoce čerstvé a sušené

Čím chutnější svačina, tím spíše ji dítě sní

Video
Video se připravuje ...

Čím chutnější svačina, tím spíše ji dítě sní  Vím, co jím