Co je bento?
Výraz pochází z Japonska 13. století a označuje oběd sbalený ve speciální krabičce. V původní verzi tvořila většinu benta bílá rýže, doplněná masem a nakládanou či vařenou zeleninou ve speciálních přihrádkách. Oběd ve stylu bento je velmi populární nejen v Asii, ale také v USA, kde si ho samozřejmě přizpůsobili svým potřebám. Pokud ovšem chcete žít zdravě, přidržte se spíš asijské praxe.
Do školy i do práce
Bento bude vyhovovat zejména těm, kdo chtějí mít přehled o tom, co jedí, ale oblíbí si ho i labužníci a šetřílci. Ocení ho děti, kterým ve škole nechutná, nebo nemají možnost školní jídelnu využít.
Krabička je základ
Ideální je plastová pevně uzavíratelná krabička s přihrádkami, vhodnější jsou mělčí krabičky. Bento má zaplnit celou krabičku a doporučovaná velikost se řídí podle pohlaví a věku, pokud máte fyzicky náročná zaměstnání, přidejte k objemu 100 ml.
Co do ní?
Tradiční japonský způsob je 3 díly rýže, 2 díly zeleniny a 1 díl masa, příležitostně můžete zařadit mléčné výrobky nebo ovoce. Poměr jednotlivých složek můžete měnit. Pokud chcete zhubnout, naložte si čtyři díly zeleniny a po jednom dílu sacharidů a proteinů.
3 DÍLY: sacharidy: rýže, pečivo, těstoviny, brambory
2 DÍLY: zelenina: zelenina, luštěniny, houby, mořské řasy
1 DÍL: proteiny: maso, ryby, vejce, sója
PŘÍLEŽITOSTNĚ: mléčné výrobky, mléko, jogurt, sýr
PŘÍLEŽITOSTNĚ: ovoce čerstvé a sušené
Čím chutnější svačina, tím spíše ji dítě sní
Čím chutnější svačina, tím spíše ji dítě sní Vím, co jím