Prvňáci se na rozdíl od starších žáků nemuseli ve středu testovat hned po návratu z prázdnin. Výjimka pro první třídy měla podle vlády školám umožnit, aby mohly bez komplikací zorganizovat slavnostní přivítání nejmladších školáků.

Prvňáci v jedné ze tříd ZŠ Antonína Čermáka zvládli testování s pomocí čtyř vyučujících. Žádný rodič s nimi do třídy nepřišel. Třídní učitelka 20 chlapcům a sedmi dívkám nejdříve vysvětlila, že se budou testovat pomocí zvláštního cucavého bonbonu, který nemá žádnou chuť. S kolegyněmi dala každému na lavici papírový ubrousek a na něj zkumavku s cucacím tamponem. Následně pedagožky každému zkumavku otevřely, děti si tampon vysypaly do pusy a vyučující jim pustila jeden díl večerníčku. Po dvou minutách mohly děti tampon vyplivnout zpět do zkumavky. Vzorky pošle škola do laboratoře, odkud se dozví výsledky asi v pátek.

„Bylo to odporné, vůbec to nechutnalo,“ zhodnotil test jeden z chlapců, kterému se na začátku udělalo špatně od žaludku. Zklamání z chuti „bonbonu“ vyjádřily i některé další děti. Jiné zase už předem hlásily, že testování na covid-19 z minulých měsíců znají a byly už i na výtěru z nosu.

V ZŠ Antonína Čermáka se ve čtvrtek testovaly tři třídy, do kterých chodí 85 dětí. Starší žáci se podle ředitele otestovali bez větších potíží ve středu. Stejně jako pro prvňáky pro ně škola zajistila PCR testy, jejich výsledky obdržel ředitel dnes ráno. Vyšly všem negativní. Testování ve škole odmítl jediný žák, řekl Karvánek. Do školy by tak podle něj měl buď nyní přinést potvrzení o testu z veřejného testovacího místa, nebo bude muset nosit roušku i ve výuce, nebude smět zpívat a cvičit v tělocvičně.

Negativní i učitelé

Negativní testy měli podle ředitele i všichni učitelé, kteří zatím nejsou očkovaní a nemají ani doklad o prodělané nemoci. Pedagogických pracovníků je očkováno až 80 procent, řekl Karvánek. Co se týče žáků, ze zhruba 600 ve škole jich mají očkování jen jedinci, dodal.

Navzdory spíš negativnímu postoji k řadě protiepidemických opatření vnímá ředitel screeningové testování žáků pozitivně. „Myslím si, že ten začátek školního roku je dobrá příležitost, jak zjistit, jakou nálož (viru) má školní populace,“ řekl. Domnívá se, že epidemie díky proočkovanosti a promořenosti v ČR zpomalila a výsledky testování budou uklidňující.