Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Očkování srazilo riziko dlouhého covidu na polovinu, ukázala nová studie

Autor: ČTK, šamol - 
2. září 2021
11:10

Dokončené očkování proti covidu-19 snižuje téměř o polovinu riziko onemocnění, které by trvalo déle než 28 dní. U plně naočkovaných jedinců je tedy výrazně menší šance, že prodělají takzvaný dlouhý covid, než u neočkovaných. Vyplývá to ze studie vědců z Královské univerzity v Londýně.

Většina lidí, která prodělá covid-19, se z nemoci zotaví během čtyř týdnů. Někteří ale pociťují příznaky ještě týdny nebo měsíce od potvrzení infekce. Podle evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) se se zdravotními problémy ještě po 12 týdnech po nemoci potýká zhruba každý desátý pacient nakažený koronavirem. Autoři studie publikované v odborném časopise The Lancet Infectious Diseases hovoří o dlouhém covidu v případech, kdy lidé pociťují příznaky ještě po 28 dnech od infekce nebo déle.

Tito vědci analyzovali data z britské aplikace Covid Symptom Study, do které lidé zaznamenávají údaje o dokončené vakcinaci, testech na koronavirus a své symptomy v případě nákazy. Aplikace sledovala mezi prosincem 2020 a letošním červencem zdravotní stav více než 1,2 milionu lidí, kteří dostali alespoň jednu dávku proticovidové vakcíny. Celkem 971.504 uživatelů aplikace uvedlo, že mají dokončené očkování proti koronaviru. V Británii, která má 67 milionů obyvatel, je plně naočkovaných 78,9 procenta lidí.

Třetí dávka prioritně pro starší a rizikové pacienty

Mezi uživateli s dokončeným očkováním se potvrdilo 2370 případů infekce. Jen 31 z 592 lidí, kteří do aplikace zaznamenávali své příznaky ještě 28 dní po potvrzení infekce nebo déle, mělo dlouhý covid. Mezi 1,2 milionu uživatelů, kteří obdrželi jen první dávku očkování, se potvrdilo 6030 případů covidu-19.

„Zjistili jsme, že šance na výskyt příznaků 28 dní od potvrzení infekce nebo déle je u lidí s dokončeným očkováním přibližně poloviční. Tento výsledek naznačuje, že riziko dlouhého covidu se snižuje u jedinců, kteří dostali obě dávky očkování, když vezmeme v potaz celkově nižší riziko nákazy u plně naočkovaných,“ uvádí studie.

Její autoři rovněž zjistili, že největší riziko infekce po dokončeném očkování je u starších, zdravotně oslabených lidí, kteří žijí ve znevýhodněných oblastech.

„Pokud jde o dlouhý covid, náš výzkum dospěl k závěru, že dokončené očkování výrazně snižuje riziko infekce, a pokud k ní dojde, snižuje riziko rozvoje dlouhodobých příznaků,“ řekla serveru BBC News jedna z autorek studie Claire Stevesová. V případě třetí posilující dávky by podle ní měli být upřednostněni starší a rizikoví pacienti.

Video  Pravidla pro třetí dávku očkování proti covidu-19  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zada ( 2. září 2021 11:49 )

Kecy ke dvoum deci))).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa