Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Zdravý domácí fast food? Zkuste burger, květákovou pizzu nebo celozrnné koblížky!

/
  • I klasické fast foodové pochoutky jdou připravit zdravěji.
    27. dubna 2021 ● 06:00

    Pandemie mimo jiné zapříčinila, že začínáme výrazně přibírat – a chutě na nezdravá jídla nás ne a ne opustit. I fast oodové pochoutky, jako hamburger, pizza či sladké koblihy, jdou ale udělat zdravě!

  • 1.

    Burger s červenou řepou

    SUROVINY • 200 g mletého krůtího masa • ½ červené řepy • 2 vejce • 2 vrchovaté lžíce ovesných vloček • 2 nejlépe celozrnné bulky • 2 plátky sýra (eidam, gouda, ementál…) • červená cibule • polníček či jiný salát • rajčata, okurka či jiná zelenina • sůl a pepř • tymián a rozmarýn 

     

    POSTUP • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Řepu nastrouháme najemno a smícháme ji v misce s vejci, mletým masem, vločkami a kořením. • Vytvarujeme dvě placky, umístíme je na pečicí papír a vložíme do trouby. Pečeme 30 minut a pět minut před koncem do trouby přidáme i rozkrojenou housku. • Spodní část potřeme trochou kečupu, poté vrstvíme plátek sýra, masovou placku, lístky polníčku, zeleninu dle chuti a vrchní část housky.

     

    Tip: Na maso můžeme přidat ještě dip z jogurtu. 100 g bílého jogurtu smícháme s rozmačkaným stroužkem česneku, solí, pepřem, lžičkou hořčice a bylinkami dle chuti.

  • 2.

    Celozrnné koblihy

    SUROVINY • 500 g celozrnné hladké špaldové mouky + 50 g na pomoučení • 30 g droždí • 30 g třtinového cukru • 50 g přepuštěného másla ghee • 230 ml mléka • 1 lžičku vanilkového extraktu • 4 žloutky • 250 g marmelády nejlépe bez cukru • moučkový cukr na posyp

     

    POSTUP • Do mísy dáme mouku a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme 10 g třtinového cukru a 2 lžíce másla. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. • Poté přidáme do mísy zbylé rozehřáté máslo, mléko, vanilkový extrakt, vaječné žloutky a zbytek cukru. Těsto důkladně prohněteme. Opět přikryjeme a dáme na cca 1 hodinu kynout. • Hotové těsto vyválíme na pomoučené lince, aby bylo silné 5 mm a skleničkou nebo vykrajovátkem vykrajujeme kolečka.

     

    Doprostřed každého kolečka dáme lžičku marmelády a přikryjeme jiným kolečkem. Pomocí prstů spojíme okraje. • Hotové koblihy dáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme na 20 minut kynout. Předehřejeme troubu na 190 °C.

     

    Vykynuté koblížky dáme do trouby a pečeme při 190 °C cca 10 minut. • Poprášíme moučkovým cukrem a ihned podáváme.

  • 3.

    Květáková pizza

    SUROVINY • 1 středně velký květák • 50 g strouhaného parmezánu • 50 g strouhané mozzarelly • 1 vejce • špetka sušené bazalky • špetka sušeného oregana • špetka soli • špetka papriky (podle chuti buď sladké, nebo pálivé) • stroužek česneku • náplň dle vlastní chuti (např. rajčata, bazalka, mozzarella)

     

    POSTUP • Květák očistíme a rozkrájíme na kousky, najemno jej rozmixujeme. Chvilku květák povaříme, maximálně 4 minuty. Přesypeme jej na plátýnko nebo čistou utěrku. Svážeme do uzlíku a vyždímáme z něj tekutinu, aby se pizza nedrobila. • V misce smícháme rozmixovaný květák s vejcem. Přidáme sůl, prolisovaný česnek, oba sýry, koření a vytvoříme směs.

     

    Tu navrstvíme v přibližně centimetrové výšce na pečicí papír, který můžeme zlehka potřít olivovým olejem. • Předehřejeme si troubu na 200 °C a pečeme asi 15 minut. • Potom navrstvíme další ingredience dle chuti.

     

    Opět pečeme cca 5 – 10 minut, tak aby se prohřály ingredience a sýr se rozpustil, ale nikoli připekl.

Dnešní horoskopy