Čtyři rychlé recepty na hrnkovou buchtu! A víte, jak ji správně servírovat?
-
Máte neodbytnou chuť na něco sladkého, ale kde nic tu nic? Nebo vám snad přišla nečekaná návštěva, kterou byste rádi pohostili nějakou lahůdkou ke kávě? Pak zkuste náš horký tip! Pro přesnost: mug je česky hrnek, hrneček, ale to asi víte...
- 1.
Mug cake à la mrkvový dort
Potřebujeme: ✔ 45 g rozmixovaných ovesných vloček ✔ 15 g vlašských ořechů nasekaných nadrobno ✔ 30 g nastrouhané mrkve ✔ 45 g zralého banánu (rozmačkaného vidličkou) ✔ 1 vejce ✔ lžičku mleté skořice ✔ špetku soli ✔ ½ lžičky prášku do pečiva ✔ 4 lžíce mléka ✔ sladidlo dle chuti (cukr, med, sirup) ✔ tvaroh k podávání.
Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady a vlijte do hrnečku nebo misky. Vložte do mikrovlnné trouby a pusťte ji na 3 minuty na nejvyšší výkon. V případě potřeby můžete přidat 30 sekund. Nechte krátce vychladnout a podávejte s tvarohem, který v případě potřeby můžete dosladit.
- 2.
Čokoládový s překvapením
Potřebujeme: ✔ 30 g hladké (špaldové) mouky ✔ 2 vrchovaté lžíce tmavého kakaa ✔ sladidlo podle chuti (cukr, sirup, med) ✔ ¼ hrnku mléka ✔ 2 lžíce másla (může být i olej) ✔ ¼ lžičky prášku do pečiva ✔ špetku soli ✔ nutellu ✔ šlehačku a zmrzlinu k podávání.
Postup: Smíchejte vše kromě nutelly a nalijte do většího hrnku nebo misky (cca 400 ml) vhodné do mikrovlnné trouby. Doprostřed dejte nutellu, ale již nemíchejte! Vložte do mikrovlnné trouby a na nejvyšším stupni »pečte« minutu a půl až dvě minuty. Nechejte krátce vychladnout. Před servírováním dozdobte kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačkou.
- 3.
Svěží citronový mug cake
Potřebujeme: ✔ 40 g rozmixovaných vloček (ovesných, žitných, pohankových nebo jejich mix) ✔3 lžíce ricotty (lze použít také tvaroh)✔1 lžíci mléka ✔ 1 lžíci citronové šťávy ✔ 1 lžičku nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu ✔ 1 lžíci medu (nebo jiného sladidla) ✔ ¼ lžičky mleté skořice ✔ ¼ lžičky prášku do pečiva ✔ špetku soli ✔ 1 vejce.
Postup: Všechny ingredience smíchejte v hrníčku nebo misce a dejte do mikrovlnné trouby. Při nejvyšším výkonu »pečte« cca 3 minuty. Nechte lehce vychladnout, dozdobte dle libosti, například nočkem ricotty a ovocem, a podávejte.
- 4.
Jemný vanilkový mug cake
Potřebujeme: ✔ 4 lžíce hladké špaldové mouky ✔ 2 lžíce sladidla dle vlastních preferencí (med, javorový či jiný sirup, cukr) ✔ ¼ lžičky prášku do pečiva ✔ 4 lžíce mléka ✔ 2 lžíce másla ✔ ½ lžičky vanilkového extraktu ✔ špetku soli.
Postup: Všechny ingredience dobře promíchejte a vlijte do hrnku či misky. Na nejvyšší výkon »pečte« asi dvě minuty. Lehce vychlazené dozdobte (bobulovým) ovocem a podávejte.
- 5.
Tipy a rady
■ Ingredience můžete smíchat rovnou v hrníčku, který budete dávat do mikrovlnné trouby, ať si ušetříte nádobí! Pokud by se hrníčkový dort lepil ke stěnám, příště vymažte hrnek lehce olejem.
■ Mug cake nemusí sloužit jen jako odpolední dobrůtka ke kávě, použijete-li ty správné suroviny, jako jsou ovesné vločky, řecký jogurt a ovoce, máte skvělou a nutričně vyváženou snídani!
■ Pozor na to, do jaké nádoby směs na přípravu dortíku vlijete. Některé nejsou do mikrovlnné trouby vhodné, například ty se zlatým lemem, tak na to myslete. Vhodnější jsou i hrnečky, které se rozšiřují, tedy spíš šálky.
Jak poznáte, že je mug cake hotový?
Jednoduše! Navrchu je pevný a jde lehce odlepit od stěn hrníčku. Pokud se vám zdá, že je mazlavý či je na první pohled nedopečený, vraťte jej na 30 sekund do mikrovlnné trouby a dle potřeby opakujte.
Jak servírovat?
Konzumovat ho můžete rovnou z hrnku, ve kterém jste dortík připravovali, nebo jej vyklopte na dezertní talířek a hezky dozdobte, ať zalahodíte nejen chuťovým buňkám, ale také oku.