Bílé, celozrnné, tmavé nebo rustikální pečivo? 6 tipů, jak bezpečně poznáte, které je které!

/
  • Při výběru pečiva dávejte pozor na to, z čeho je vyrobené, ne jakou má barvu.
    1. listopadu 2018 ● 15:08

    O tom, že je celozrnné pečivo rozhodně zdravější, není pochyb. Jenže vyznáte se v tom, které je jen tmavé, protože je obarvené, a které je skutečně to celozrnné? Poradíme vám.

  • 1.

    Bílé pečivo

    Nejčastější rozdělení pečiva bývá na bílé a tmavé. Světlé pečivo se vyrábí jen ze středů jednotlivých zrn. Nemá ale důležité vitamíny a minerální prvky a neobsahuje téměř žádnou vlákninu tolik potřebnou pro náš organismus. „Při zvýšené konzumaci pečiva z pšeničné mouky mohou mít lidé větší sklony k nadváze, navíc i většina bílého pečiva obsahuje lepek, který se stal v poslední době hodně diskutovaným tématem,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová.

    Bílé pečivo může ohrožovat vaši imunitu.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Tmavé pečivo

    Opatrní musíte být i u tzv. tmavého pečiva. Neznamená totiž, že je celozrnné. Většinou jde o bílé pšeničné pečivo, které je obarvené karamelem, melasou či praženým sladem nebo ječmenem. Při výběru pečiva tak dávejte na složení, nikoliv na barvu. Tmavá není zárukou kvality.

    Při výběru pečiva dávejte na složení, nikoliv na barvu. Tmavá není zárukou kvality.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Celozrnné pečivo

    Pokud chcete dát tělu to nejlepší a zároveň se snažíte i zhubnout, sáhněte v regálu po celozrnném pečivu. Je to takové, které obsahuje nejméně 80 % celozrnné mouky nebo různých druhů těchto muk. Zrno musí být zpracováno celé i s obalovými vrstvami, je tak bohatší na vlákninu.

     

    Díky tomu má nižší obsah energie oproti pečivu světlému a více zasytí. Je tu i více vitamínů zejména skupiny B, dále D a E. Jak ho poznat? Po rozkrojení jsou viditelné kousky slupek a pšeničných klíčků. Navíc bývá dražší a v neposlední řadě by složení výrobku mělo být uvedeno v regálech na etiketách.

    Celozrnný chleba je plný vlákniny a k snídani tak ideální.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Špaldové pečivo

    Nutričně se velice podobá tomu pšeničnému. Obsahuje sacharidy s krátkým řetězcem, které mohou u lidí se syndromem dráždivého tračníku způsobovat problémy. Vždy při výběru pečiva dbejte na obsah celozrnné špaldové mouky, která je bohatší na vlákninu a určité vitamíny a minerální prvky.

    ...
    Autor: iStock.com

  • 5.

    Vícezrnné a rustikální pečivo

    Vícezrnné pečivo musí obsahovat alespoň 5 % jiného druhu obilovin než je pšenice nebo žito. Neznamená to ale, že je celozrnné. Podobně je na tom rustikální, které se připravuje podle tradičních venkovských receptur z pšeničné mouky. Je charakteristické hustým posypem dýňovými a slunečnicovými semínky a je bohaté na pšeničné klíčky a hrachové otruby. Rustikální pečivo se od vícerznného odlišuje většinou jen posypáním celými většími zrny.

  • 6.

    Grahamové pečivo

    Vyrábí se ze směsi pšeničné hladké mouky a mouky celozrnné s vyšším obsahem otrub. Díky otrubám, což je vnější obal zrna, má pečivo vyšší obsah vlákniny a zdraví prospěšných látek. V Česku ale není legislativa, která by se musela při výrobě grahamového pečiva dodržovat.

    Zdroj: naturhouse-cz.cz

Dnešní horoskopy