Bílé, celozrnné, tmavé nebo rustikální pečivo? 6 tipů, jak bezpečně poznáte, které je které!
-
O tom, že je celozrnné pečivo rozhodně zdravější, není pochyb. Jenže vyznáte se v tom, které je jen tmavé, protože je obarvené, a které je skutečně to celozrnné? Poradíme vám.
- 1.
Bílé pečivo
Nejčastější rozdělení pečiva bývá na bílé a tmavé. Světlé pečivo se vyrábí jen ze středů jednotlivých zrn. Nemá ale důležité vitamíny a minerální prvky a neobsahuje téměř žádnou vlákninu tolik potřebnou pro náš organismus. „Při zvýšené konzumaci pečiva z pšeničné mouky mohou mít lidé větší sklony k nadváze, navíc i většina bílého pečiva obsahuje lepek, který se stal v poslední době hodně diskutovaným tématem,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová.
- 2.
Tmavé pečivo
Opatrní musíte být i u tzv. tmavého pečiva. Neznamená totiž, že je celozrnné. Většinou jde o bílé pšeničné pečivo, které je obarvené karamelem, melasou či praženým sladem nebo ječmenem. Při výběru pečiva tak dávejte na složení, nikoliv na barvu. Tmavá není zárukou kvality.
- 3.
Celozrnné pečivo
Pokud chcete dát tělu to nejlepší a zároveň se snažíte i zhubnout, sáhněte v regálu po celozrnném pečivu. Je to takové, které obsahuje nejméně 80 % celozrnné mouky nebo různých druhů těchto muk. Zrno musí být zpracováno celé i s obalovými vrstvami, je tak bohatší na vlákninu.
Díky tomu má nižší obsah energie oproti pečivu světlému a více zasytí. Je tu i více vitamínů zejména skupiny B, dále D a E. Jak ho poznat? Po rozkrojení jsou viditelné kousky slupek a pšeničných klíčků. Navíc bývá dražší a v neposlední řadě by složení výrobku mělo být uvedeno v regálech na etiketách.
- 4.
Špaldové pečivo
Nutričně se velice podobá tomu pšeničnému. Obsahuje sacharidy s krátkým řetězcem, které mohou u lidí se syndromem dráždivého tračníku způsobovat problémy. Vždy při výběru pečiva dbejte na obsah celozrnné špaldové mouky, která je bohatší na vlákninu a určité vitamíny a minerální prvky.
- 5.
Vícezrnné a rustikální pečivo
Vícezrnné pečivo musí obsahovat alespoň 5 % jiného druhu obilovin než je pšenice nebo žito. Neznamená to ale, že je celozrnné. Podobně je na tom rustikální, které se připravuje podle tradičních venkovských receptur z pšeničné mouky. Je charakteristické hustým posypem dýňovými a slunečnicovými semínky a je bohaté na pšeničné klíčky a hrachové otruby. Rustikální pečivo se od vícerznného odlišuje většinou jen posypáním celými většími zrny.
- 6.
Grahamové pečivo
Vyrábí se ze směsi pšeničné hladké mouky a mouky celozrnné s vyšším obsahem otrub. Díky otrubám, což je vnější obal zrna, má pečivo vyšší obsah vlákniny a zdraví prospěšných látek. V Česku ale není legislativa, která by se musela při výrobě grahamového pečiva dodržovat.
Zdroj: naturhouse-cz.cz