Klíčení je prastará metoda, kterou v zimě získávali cenné vitaminy a minerály již naši předci. Dodnes jsou důležitou součástí stravy v horských oblastech světa.

Mungo bylo první

První písemná zmínka o klíčení semen je z období 3000 let př. n. l., kdy Číňané popisovali terapeutické vlastnosti klíčených mungo fazolí. Klíčky Féničané při svých námořních plavbách při výpravách objevitele Jamese Cooka byly využívány jako zdroj vitaminů a obrana před kurdějemi. Na našem území se od 15. století konzumoval nejčastěji klíčený hrách (pučálka) a klíčený ječmen, pšenice a žito (pražma).

Optimální podmínky

Semena potřebují pro klíčení pitnou vodu, teplotu mezi 20 a 30 °C a dostatek kyslíku. Semena proto musí být jen v takové vrstvě, aby se kyslík dostal ke všem. Některé druhy semen klíčí ve tmě, jiné naopak vyžadují světlo. Semena musíte nejdříve namočit na 12 – 24 hodin do vody, aby se klíčení odstartovalo a poté se semena ve speciálním klíčidle (stačí i sklenice) pouze proplachují čerstvou vodou (2 až 3 krát denně) a na vzduchu nechávají klíčit.

Pozor na nemoci

Klíčení má jedno velké nebezpečí, a tím jsou bakterie E-coli, salmonela a další, které se mohou klíčcích snadno namnožit. Proto důležité pracovat vždy s čistými nástroji a především důkladně dbát na pravidelné proplachování (3x denně) a výměnu vody při namáčení (po 12 hodinách). Hotové klíčky by se měly uchovávat v lednici a spotřebovat během tří dní. Před podáváním je dobré klíčky ještě naposledy propláchnout.

Jak klíčit?

  • Obilniny (pšenice, ječmen, oves)

Namáčení: 8-14 hod

Klíčení: 1 – 1,5 dní

Používají se upražené a mají chuť podobnou praženým oříškům. Hodí se do kaší či müsli.

  • Cizrna

Namáčení: 12-18 hodin

Klíčení: 2-3 dny

Chuť je specifická, zhruba mezi oříšky a zeleným hráškem. Hodí se do salátů.

  • Mungo

Namáčení: 12 hodin

Klíčení: 2-3 dny

Chuť je podobná čerstvému hrášku, hodí se do asijských pokrmů a polévek, nebo kari.

  • Hrách

Namáčení: 12 – 14 hodin

Klíčení: 1,5 – 3 dní

Chuť je podobná čerstvému zelenému hrášku. Hodí se do salátů a na vaření.

  • Čočka

Namáčení: 8 – 14 hodin

Klíčení: 1 – 3 dní

Chutnají podobně jako čočka. Hodí se do salátů, pomazánek i na chléb s máslem.

  • Ředkvička

Namáčení: 8 – 14 hodin

Klíčení: 5 – 7 dní

Mají palčivou chuť podobně jako ředkvičky. Hodí se do salátů, pomazánek.

  • Hořčice

Namáčení: 6 – 12 hodin

Klíčení: 3 – 6 dní

Jsou pikantní, chutnají podobně jako hořčice. Hodí se k masu, do pomazánek, majonéz.

  • Červená řepa

Namáčení: 24 hodin

Klíčení: 10 dní

Chutnají podobně zemitě jako červená řepa. Hodí se do salátů a polévek.

 

Video
Video se připravuje ...

Vitamíny v těhotenství. Jaké opravdu potřebujete pro správný vývoj plodu? Videohub

Fotogalerie
5 fotografií