Jeho hladina v těle ale v zimě rychle klesá i proto, že sluníčka je zkrátka méně. „Na podzim a v zimě se dříve smráká, a pokud navíc trávíme více času doma či v práci a žijeme v uzavřených prostorech, vitaminu D se nám dostatečně nedostává. Jedná se přitom o základní stavební jednotku lidského metabolismu.

Navíc slouží jako prevence mnoha závažných onemocnění, například rakoviny, autoimunitních a srdečních onemocnění, a pomáhá lidem prodloužit si život,“ říká revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny MUDr. Kristina Slavíková.

Příznaky nedostatku

● únava a vyčerpání ● bolest kostí a svalů ● námahové zlomeniny zejména v oblasti nohou ● výkyvy nálad

Optimální hladina

Udržení optimální hladiny vitamínu D v krvi, která se pro všechny věkové skupiny pohybuje mezi 100-150 nmol/l, pomáhá pravidelná konzumace tučných ryb, jako je losos, pstruh či tuňák. Dále ho obsahují houby, vaječné žloutky či hovězí nebo tresčí játra.

Déčka máme nedostatek

Ze slunce se vitamínem D nepředávkujete, naše tělo jeho příjem reguluje. Podle genetičky Barbory Procházkové většina z nás trpí nedostatkem tohoto důležitého vitamínu.

„Vitamín D napomáhá střevní absorpci vápníku, hořčíku a fosfátu. Je to vitamín potřebný pro dobrou náladu, který zabraňuje depresi a posiluje imunitní systém, kosti a svaly. Vitamín D má v těle rozšířený vliv a chrání před řadou chronických onemocnění, včetně roztroušené sklerózy. Mít nedostatek vitamínu D je snadné. Do značné míry i kvůli tomu, že už venku na sluníčku netrávíme tolik času. Navíc jsou někteří lidé na nedostatek vitamínu D obzvláště náchylní,“ varuje Procházková.

Video
Video se připravuje ...

Jak poznat nedostatek železa? Videohub