Proč jsou citlivé

Kůže na rtu je, ve srovnání s tou okolní, velmi tenká. Ta, pokud je světlá, obsahuje méně buněk, které produkují pigment melanin, který mu dodává barvu. Proto krevní cévy prosvítají přes kůži rtů, což vede k jejich červenému zbarvení. Rty nemají žádné mazové a potní žlázy, nenajdete na nich také chloupky – to vše přispívá k jejich choulostivosti a nárokům na zvýšenou péči.

Suché a popraskané

Právě suché rty jsou jedním z nejčastějších problémů, které nás trápí. Bývá to obvykle důsledek dehydratace organismu, proto pijte čistou vodu a hydrataci rtům dodejte kvalitním balzámem. A pozor, nikdy ze rtů neodlupujte suchou kůži, nekousejte si je, a hlavně si je neolizujte. Namísto kýženého zvlhčení byste totiž dosáhli přesného opaku, tedy vysušení. Pokud vás bolí a jsou rozpraskané, použijte jako první pomoc balzámy, které obsahují hojivé a chladivé složky.

Nepříjemné pálení

Věděli jste, že si rty můžete také spálit od sluníčka? Proto na ně myslete pokaždé, když se vydáte na sjezdovku, nebo naopak do tropů. Pokud vás ale rty pálí i v běžném životě, může to být dáno nedostatkem vitaminu B12, depresemi nebo také i menopauzou.

Pozor na oparové spouštěče

Nejnepříjemnějším kožním problémem, souvisejícím se rty, je opar. Způsobuje ho infekce virem nesoucím název Herpes simplex. Nejdříve se objeví známé brnění rtů, které je předzvěstí vzniku bolestivých puchýřků. Zkuste se zaměřit na prevenci vzniku, ačkoliv občas není jednoduché na spouštěč přijít. Posilujte imunitu a snažte se dodržovat duševní hygienu. Mnoha lidem totiž opar spouští stres.

Mravenčení a otoky

Máte občas pocit mravenčení rtů nebo se vám chvějí? Zpomalte, nebo vyhledejte pomoc odborníka, jedná se totiž o příznak dlouhodobého stresu a úzkosti. Rty mohou ale také natékat. Otoky jsou často ukazatelem alergií, ale také dalších onemocnění. Natékající rty často souvisí s Crohnovou chorobou.

Zase ty koutky

Popraskané koutky vysílají jasný signál, že v těle není něco v pořádku. Příčin je mnoho, například hormonální změny, alergie, užívání některých léků, povětrnostní vlivy, různé infekce a záněty v těle a často také nedostatečná výživa.

Jako prevenci je třeba tělu dodat železo, zinek a vitaminy skupiny B (zejména B2 a B6). A pokud se s tímto nepříjemným a bolestivým jevem potýkáte často, zbystřete, může se jednat o předzvěst cukrovky

Šupinaté

Pokud máte rty pokryté šupinkami, znamená to hlavně nedostatek spánku a celkově špatnou životosprávu. Snažte se proto nastolit vyváženou stravu bohatou na vitaminy a minerály, doplňte vitamin C a jděte si lehnout. Dopřejte tělu i mysli regeneraci. Před spaním na rty naneste výživný balzám.

Jaká je prevence proti oparům?

Video
Video se připravuje ...

Opar neboli puchýřek. Jak se vyvarovat nepříjemné infekci? Videohub