Každý si asi vzpomene na dva malé chlapce Maxíka a Tomáška, kteří onemocněli závažnou chorobou zvanou SMA, tedy spinální svalovou atrofií. Jde o vzácné genetické onemocnění, které způsobuje ochabování a úbytek svalů. Děti tak postupně ztrácejí schopnost se hýbat, ale i polykat či dýchat.

Z kapky krve

Od ledna 2022 se při narození dítěte bude nově vyšetřovat právě SMA a také těžká kombinovaná imunodeficience (SCID). To je velice vzácné a závažné onemocnění, které způsobuje neléčitelné chronické infekce.

18 + 2

Do loňského roku se novorozeneckým screeningem vyšetřovalo 18 diagnóz. Například funkce štítné žlázy, cystická fibróza, porucha tvorby hormonů atd. Nyní k tomu přibyly tyto dvě nemoci. „Onemocnění, jako jsou cystická fibróza, fenylketonurie nebo SMA, znamenají pro život dítěte a jeho rodičů výrazné komplikace. Díky novorozeneckému screeningu jsou pacienti včas diagnostikováni a záhy kvalitně léčeni. Dokážeme tak zamezit zbytečným komplikacím v důsledku pozdní diagnózy, jako jsou trvalá postižení, nebo dokonce i předčasná úmrtí.

Zařazení dalších nemocí poskytuje těmto dětem možnost na život bez vážných obtíží. Rodičům jednoznačně doporučuji tuto možnost využít,“ říká prof. MUDr. Milan Macek, DrSc., MHA, přednosta Ústavu biologie a lékařské genetiky 2. LF a FN Motol.  Podle informací Blesku by o těchto dvou nových vyšetřeních měli rodičku informovat zdravotníci brzy po porodu. 

Krok za krokem

1. Po porodu maminka podepisuje souhlas se screeningovým vyšetřením, jeho součástí by měl být samostatný dokument o novinkách v tomto vyšetření.

2. Novorozenecký screening včetně novinek je dobrovolný, odborníci ho však velice doporučují.

3. Miminko kvůli vyšetření na SMA a SCID nepodstupuje žádné další vpichy. Vyšetřuje se z kapky krve z patičky, jen se rozšíří o tyto dvě diagnózy.

Tomášek a Maxík: Léčba za desítky milionů zabírá

Dva malí bojovníci, které zná celé Česko, bojují s jednou z nejvážnějších nemocí zvanou spinální svalová atrofie. Ta dětem přináší velké svalové komplikace. Maxík v květnu 2020 jako první dostal lék Zolgensma za 52 milionů korun a jeho stav s e výrazně zlepšil. Stejná léčba byla schválena pojišťovnou i Tomáškovi. Na chlapečka se vybralo přes 700 tisíc korun, které rodina používá na rehabilitaci.

Jak pokračuje léčba Maxíka se SMA? Rodiče zveřejnili další úspěch.

Video
Video se připravuje ...

Jak pokračuje léčba Maxíka s SMA? Rodiče zveřejnili další úspěch Facebook Maxík SMA

Fotogalerie
6 fotografií