Firemní dress code

Zejména korporátní společnosti velice dbají na to, aby jejich zaměstnanci chodili předpisově oblečení. Míra konzervatismu se do určité míry může lišit podle oboru, ve kterém daná společnost podniká. U mužů se většinou jedná o klasický oblek s kravatou a košilí. U žen je možností vice. Ženám se bude hodit kostým, ať už kalhotový nebo v kombinaci se sukní, kvalitní kalhoty, bílá košile a několik topů v různých barvách, které se dají dobře kombinovat. Hodí se mít i samostatné sako, které se dá nosit s džíny. Dále určitě šaty a sukně.

Je ale pravdou, že v poslední době se ženy snaží co nejvíce přiblížit mužům a platí to i v oblékání. Žena by však neměla mít “holé” nohy, tzn. bez silonek, to platí bohužel i v létě. Co se týká doplňků, volte raději střízlivější kousky. Štrasové náušnice, připomínající lustry na zámku si raději nechte na večírek nebo na ples.

Nebojte se také kombinovat dražší kousky s levnějšími. Není nic špatného na tom, zkombinovat dražší kabelku s nějakým pěkným kouskem ze second handu.

Správný výběr oblečení na pohovor je velice důležitý
Autor: Shutterstock


Jak na pohovor

Pokud jde někdo na pohovor do neznámé firmy, základem je udělat si pořádný průzkum: jedná se o soukromou, nebo veřejnou společnost? Jaké jsou její hodnoty a firemní kultura? Podle toho si kandidáti udělají jasný obrázek o firmě a mohou přizpůsobit svůj vzhled, když se chystají na pohovor. Toto by mělo být pro vás při přípravě na pohovor samozřejmostí. Pokud jde například na pohovor student, který hledá práci na startupové scéně, může zvolit ležérnější oblečení, například jeany a blazer.

Firemní akce

Spousta lidí má pocit, že dress code je nutné dodržovat jen v zaměstnání a pokud se jedná o firemní akci nebo večírek, pak už nikoliv. Rozhodně to není pravda. Pokud je na pozvánce jasně daný dress code, je nutné ho dodržet. Není nic trapnějšího, než když klient, nebo váš nadřízený, dresscode dodrží a vy nikoliv! Je to považováno za velký projev neúcty a faux paus.

Na co nikdy nezapomínejte

Asi bude zbytečné zmiňovat, že do práce byste měli chodit vždy slušně oblečeni. K celkovému stylingu patří samozřejmě i čistá obuv, na kterou se u nás tak často rádo zapomíná. K vaší vizitce patří i čisté nehty a upravené vlasy. Pokud ženy volí v létě otevřené boty, měla by být součástí i pravidelná pedikúra.

Přemýšlíte o změně povolání? Nabídky zaměstnání vám každý den přinášejí portály www.prace.cz a www.jobs.cz.