Do pasti dluhů může člověka přivést nedbalost, neopatrnost nebo třeba časté stěhování, kvůli kterému ho nezastihnou složenky a upomínky. A neřešené dluhy se můžou pořádně prodražit. Jenže ověřit si v Česku, že nikomu nic nedlužíte, není snadné. Neexistuje jednotný registr dluhů, takže k pátrání po dluzích je nutné vynaložit čas i peníze.

„Je rozumné a ekonomicky výhodné zaplatit minimální poplatek za kontrolu vašich dluhů, a získat tak prostor pro řešení případných potíží včas,“ radí Vladimír Vachel z inkasní společnosti EOS KSI. Nezájem o dluhy může dlužníka zatížit zbytečnými náklady na vymáhání a dostat ho do svízelných situací.

Dluh není jen půjčka

Dluhy v běžném životě nejsou jen bankovní půjčky a neuhrazené faktury. Do dluhů můžete spadnout i kvůli nezodpovědnému partnerovi, nebo třeba ochotě ručit za půjčku kamarádovi.

Bankovní registr klientských informací (BRKI)

● Obsahuje informace o půjčkách, úvěrech na bydlení, kontokorentech a debetech na běžných účtech včetně aktuálních údajů o existujících smlouvách, historických závazcích i těch, které jsou ve fázi žádosti nebo byly zamítnuty.

● Obsahuje pozitivní (pravidelné a včasné placení) i negativní data (opomenuté a neuhrazené splátky).

● Aktualizace je měsíčně, data se uchovávají 4 roky po splacení půjčky.

Nebankovní registr klientských informací (NRKI)

● Obsahuje informace o úvěrových produktech (přijatých i odmítnutých), o jejich výši, splátkách a o tom, zda jsou plněny řádně a včas.

● Aktualizace měsíčně a data se uchovávají 4 roky po ukončení smluvního vztahu (žádost o neuzavřeném úvěru se eviduje 6 měsíců).

Jak získat výpis

Společný výpis z BRKI/NRKI

Získáte ho na https://eshop.kolikmam.cz/. Ceny výpisů se liší podle metody dodání: On-line za poplatek 180 Kč ( identitu ověříte prostřednictvím BankID). Poštou, datovou schránkou, e-mailem nebo osobně za poplatek 300 Kč + poštovné.

● Samostatný výpis z BRKI nebo NRKI stojí v on-line verzi 100 Kč, poštou, datovou schránkou, e-mailem nebo osobně za 200 Kč + poštovné.

SOLUS (Sdružení na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům)

● Sdružuje banky, nebankovní společnosti, pojišťovny, energetické společnosti i mobilní operátory atd. a obsahuje pozitivní i negativní informace o dlužnících.

● Do databáze neplatičů se nejčastěji dostanete, pokud 3x po sobě neuhradíte platbu (faktury za telefon, účet za elektřinu, splátka úvěru apod.).

● Doba prodlení před zápisem do registru musí být nejméně 30 dní a výše dluhu nejméně 500 Kč.

● V registru informace zůstávají jeden rok (telekomunikační služby a energie) nebo tři roky (dluh u úvěru). Výmaz údajů není možný.

Jak získat výpis:

● On-line přes portál NejsemDlužník.cz.

Za 250 Kč získáte jak výpis z registrů SOLUS, tak z Centrální evidence exekucí a Insolvenčního rejstříku.

● V aplikaci SMS výpis je cena 50 Kč za SIN kód + 99 Kč za první příchozí SMS s výpisem. Každá další SMS za 30 Kč.

Dluhy u státu

Pro kontrolu finančních závazků u státních institucí je možné využít aplikaci Nedlužím státu (www.nedluzimstatu.cz).

● Po vyplnění krátkého dotazníku vám aplikace doporučí, kam se obrátit (např. Celní správa, zdravotní pojišťovna, finanční úřady, obecní úřady).

● Použití aplikace je zdarma a aktuálně nabízí informace k Milostivému létu III.

Jak klesají splátky
Autor: scom

Jak proklepnout nájemníka i partnera

Chcete si ověřit, že nemáte žádné exekuce, nebo si potřebujete proklepnout i třeba budoucího nájemníka nebo novou známost? Stačí znát celé jméno, datum narození, rodné číslo nebo adresu.

Centrální evidence exekucí (CEE)

● Obsahuje informace o pravomocných exekucích vedených soudními exekutory (neobsahuje údaje o exekucích vedených finanční nebo celní správou, zdravotními pojišťovnami aj.).

● Údaje se zapisují do 3 dnů poté, kdy je exekuce pravomocná, a vymažou se 15 dnů po skončení. Jak získat výpis:

● Elektronicky po registraci přes web www.ceecr.cz. Poskytnutí seznamu všech zapsaných exekucí u dané osoby stojí 60 Kč, stejně tak případně detailní údaje o jednotlivých exekucích.

● V tištěné podobě na komoře v Praze či Brně anebo pobočkách České pošty s Czech Pointem. Výpis stojí 50 Kč za každou stranu.

Rada: „Kdokoliv si nechává dělat výpis »sám na sebe«, může tak jednou ročně učinit za zvýhodněnou cenu 75 Kč bez ohledu na počet stran výpisu. V případě 4stránkového výpisu tak nezaplatí 200 Kč, ale pouze 75 Kč,“ radí Mgr. Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory ČR.

Jak ale upozorňuje, existují společnosti, které jen přeprodávají údaje získané z CEE. „Tyto údaje nemusí být přesné, aktuální a ceny za poskytnutí mohou být výrazně vyšší než v případě získání informací přímo z CEE,“ upozorňuje.

Insolvenční rejstřík

● Obsahuje veřejný seznam fyzických i právnických osob, které procházejí insolvenčním řízením, i důvody insolvence.

● Je vedený krajskými soudy a Městským soudem v Praze.

● Výmaz je většinou možný pět let po ukončení insolvenčního řízení.

● Najdete ho na Justice.cz a nahlížení do záznamů je zdarma.

Rada: Kontrolujte závazky

Před možnými problémy s dluhy chrání důslednost a zodpovědnost. Pokud si budete své závazky hlídat a kontrolovat v registrech, budete mít možnost je včas vyřešit.

Rada: Ptejte se na rozsah údajů

Portálů, které nabízející prověření finančních závazků, je celá řada. Některé z nich si ale za své služby účtují vysoké ceny. Vždy si ověřte, jak velký rozsah údajů od vybrané společnosti dostanete a zda vám úhrada vyšších poplatků za nabízené služby stojí.

 

Video
Video se připravuje ...

Experti o dlužnících i praktikách exekutorů. Co je potřeba v Česku změnit? Pavlína Horáková

Fotogalerie
4 fotografie