Počet dětí, které od rodičů dostávají kapesné, roste. Podle údajů České bankovní asociace (ČBA) se oproti loňsku jejich počet zvýšil o desetinu. Na výuku k finanční gramotnosti ratolestí přitom není nikdy dost brzy. „Děti by se měly postupně seznamovat se světem financí a naučit se rozumět hodnotě peněz,“ potvrzuje Andrea Machálková, expertka na finanční vzdělávání z ČBA.

Domluvte částku

Kapesné by nemělo být příliš nízké. Podle průzkumů se průměrná částka pohybuje okolo 250 korun měsíčně. Pár korun totiž dítě vztahu k penězům nenaučí. „Dítě by mělo mít možnost pořídit si něco hodnotnějšího než sladkost a současně mít šanci si část ušetřit,“ radí PhDr. Eva Junková, dětská klinická psycholožka.

Stanovte pravidla

Určete pravidla a dodržujte je! „Když se nedodržují předem domluvená pravidla, ztrácejí děti kontrolu nad situací, která se stává nepřehlednou, dítě je znejistěné a může se cítit bezmocné, což budí úzkost a následně třeba i zlost,“ vysvětluje Junková.

Prckům dejte hotovost

Zpočátku je lepší vyplácet kapesné v hotovosti. Děti si musejí mince a bankovky »osahat« a zjistit, jak placení funguje. Menším školáčkům vyplácejte kapesné raději v kratších intervalech, aby si děti peníze snáze zvládly rozložit do několika dní.

Starší zvládnou účet

„Dětský účet je dalším krokem k tomu, aby se dítě osamostatnilo a dokázalo plánovat své finance,“ vysvětluje Zuzana Filipová z Moneta Money Bank. Podle průzkumu ČBA zřizují rodiče běžné účty dětem nejčastěji ve věku 12 – 14 let (33 %). Celých 87 % rodičů uvádí, že dítě má k účtu i platební kartu, nicméně si zachovávají nad účtem dítěte dohled.

Kontrolujte, ale nekritizujte

I když chcete mít nad výdaji svého dítěte kontrolu, dopřejte mu určitou volnost. „Předem se domluvte, do jaké výše je rozhodování na něm a kdy už se má o nákupu poradit,“ nabádá psycholožka Junková. Zároveň podle ní není vhodné, aby se jednalo o vysokou sumu, na menším obnosu ratolest lépe pochopí nutnost nad výdaji přemýšlet.

Naučte je plánovat

NAučte děti spořit a útraty plánovat. „Je důležité vysvětlit dětem, že z každého finančního příspěvku by si měly odložit část stranou, pokud by si chtěly v budoucnu pořídit něco dražšího. Tímto způsobem je připravíme na pochopení důležitosti vytváření finančních rezerv v dospělosti,“ dodává odbornice na finanční vzdělávání Andrea Machálková ČBA.

 

Video
Video se připravuje ...

Adaptace na školku: Často si hůř zvykají rodiče Videoredakce ženských webů

Fotogalerie
4 fotografie