„Zájem ze strany mladých lid byl dvojnásobný. Přijali jsme jich třicet. Jsou mezi nimi i dvě dívky,“ uvedl mluvčí školy Petr Holub. Podle něj už byla delší dobu poptávka po hasičském středním managementu.

„Přála si to veřejnost i třeba dobrovolní hasiči, proto se ministerstvo rozhodlo pozastavenou výuku obnovit,“ řekl. Studenti se po něm uplatní ve všech hasičských odbornostech, například jako preventisté, na krizových či operačních odděleních.

Vedení školy v letošním školním roce otevřelo jednu třídu. V budoucnu by jich mělo být více. „Cílem je, abychom tady měli minimálně dvě třídy běžného studia a jednu až dvě třídy dálkového studia," řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Dálkové studium by mohli využít především zájemci o práci u hasičů, kteří nemají maturitu. Ta je totiž podmínkou k přijetí do sboru.

Zrušili ji v krizi

Hasičská škola ve Frýdku-Místku funguje dlouhodobě. V posledních letech se zde ale mohli učit jen zájemci o vyšší odborné vzdělání a pak sem dojížděli zájemci o hasičské povolání za intenzivní odbornou přípravou. Od dnešního dne zde opět funguje i střední škola a její studenti své působení završí maturitní zkouškou.

„Středoškolský obor jsme před 13 lety v době tehdejší ekonomické krize zrušili z finančních důvodů,“ upřesnil Vlček.

VIDEO: Noční boj hasičů s požárem v Českém Švýcarsku (25.7.2022)

Video
Video se připravuje ...

Noční boj hasičů s požárem v Českém Švýcarsku (25.7.2022) HZS ČR

Fotogalerie
7 fotografií