Podle průzkumu České bankovní asociace si většina lidí myslí, že o finanční gramotnost dětí se mají postarat školy a až poté rodina. Jenže pokud dítě z neznalosti nebo neopatrnosti udělá nejakou chybu, zaplatí za ni právě ta rodina. Proto by rodiče neměli výuku finanční gramotnosti podceňovat. Vhodným časem, kdy s ní začít, je právě začátek školního roku. Přinese totiž nová lákadla i tlak spolužáků, kvůli kterému je pak snadné udělat nějakou z finančních chyb.

Vykradači dětských účtů

Čím dál víc rodičů posílá kapesné dětem na účet. Jenže i na dětské účty cílí podvodníci a snaží se získat hesla, bankovní údaje a další informace, jejichž zneužití může vést k finančním ztrátám či krádeži identity. Podvodné e-maily, SMS, nebo zpráva přes sociální sít vypadají důvěryhodně. Odesílatel se tváří jako banka, pošta atd. Požadují informace k platební kartě nebo přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.

Rada: Poučte dítě, aby nikdy neklikalo na odkazy v nevyžádaných zprávách v e-mailu, na Facebooku atd., neotevíralo přílohy nevyžádaných e-mailů a nesdělovalo nikomu citlivé údaje ani po telefonu.

Lákavé internetové bazary

Možnost prodat nepoužívané věci, a naopak nakoupit něco, co zrovna letí, nabízejí online bazary. Využívá je i řada děti, ať už to pravidla prodeje kvůli věku dovolují či nikoli. Poskytnutím kompletních údajů o účtu se ale dítě vystavuje řadu rizik.

Rada: Vysvětlete potomkovi, že nesmí nikomu poskytnout kompletní platební údaje, ani v online komunikaci a ani při telefonátu. A že pokud něco prodává, tak kupující nepotřebuje k odeslání peněz údaje z jeho platební karty včetně CVV/CVC (číselný kód z druhé strany karty).

Nebezpečné aplikace

Cílem škodlivých aplikací je získat citlivé údaje, případně doručit závadný kód. Můžou se tvářit jako editory fotek nebo trendy fotofi ltry. „Je potřeba zvážit, k čemu umožníme aplikaci přístup, zda a co je nezbytné pro její fungování a jaký obsah skrze aplikaci sdílíme. Ať už jde o fotky, osobní data, polohu, nebo jiné údaje. Je asi jasné, že aplikace na úpravu fotek nepotřebuje nutně přístup k vaší poloze nebo kontaktům,“ říká Eva Rajlichová z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Rada: Poučte děti, ať zpozorní, když aplikace žádá přístup k fotografiím, kontaktům a jiným citlivým údajům. Bezpečné je stahování aplikací jen z Google Play či App Store.

Padělky a podvodné e-shopy

Čím víc pruhů, tím víc Adidas? Nízká cena nemusí znamenat výhodný nákup, ale nekvalitní padělek nebo podvodný e-shop.

Rada: Mrkněte s dítětem na recenze daného e-shopu. Jsou důvěryhodné, protože novela zákona snížila riziko falešných recenzí, stejně jako mazání negativních recenzí. Prověřit se dá i pověst e-shopu. Přehled rizikových najdete na stránkách České obchodní inspekce.

Bezhlavé utrácení

Kapesné na účtu láká k utrácení a je snadné o nákupech ztratit přehled. „Utrácení peněz by mělo být založené na plánu a rozumných rozhodnutích,“ říká Vladimír Vachel z inkasní společnosti EOS KSI. Bezhlavé utrácení může podle něj v dětech upevnit špatné návyky, které se mohou přenést i do dospělosti.

Rada: Učte děti přemýšlet o výdajích a útratu plánovat. Na webech se dají najít různé návody, jak trénovat finanční gramotnost. Bez obav můžete navštívit stránky České bankovní asociace ZDE.

Online hry

Finančním rizikem může být hraní online her (i bezplatných) kvůli tzv. mikrotransakcím (i v bezplatných hrách). Děti si totiž po malých částkách vylepšují své avatary (nakupují pro ně např. oblečení, zbraně nebo charakterové vlastnosti). U nízkých částek pak není vyžadováno další ověření a platba je rovnou stržená díky spárování s platební bránou. Dítě pak může být překvapené celkovou útratou.

Nebezpečná může být i reklama, která na děti v průběhu hraní her vyskakuje a může představovat riziko zneužití citlivých údajů nebo aktivování placených služeb, pokud na ni dítě bude reagovat.

Rada: Poučte dítě, ať na reklamu nereaguje a nikomu neposkytuje své platební či osobní údaje. Zkuste si s dítětem hru zahrát, a seznámit se tak s prostředím, v němž se dítě pravidelně pohybuje.

Tip: Vyzkoušejte znalosti

Bezpečnostní rady, přehled nejčastějších typů online podvodů i možnost, jak si vyzkoušet své znalosti online rizik, nabízí projekt #nePINdej! Najdete ho na www.kybertest.cz.

 

Video
Video se připravuje ...

Podcast Maminka: Jak zařídit, aby bylo dítě v online světě v bezpečí? Videohub/Tereza Víchová

Fotogalerie
3 fotografie