„Už u malých dětí si všímejte, zda navazují oční kontakt, zda se smějí na vizuální podněty nebo při dívání na televizi nepřirozeně naklánějí hlavu. Vyzkoušejte, jestli oči dítěte při sledování hračky nezačnou cestovat zleva doprava, jestli dítě mhouří oči nebo je extrémně citlivé na světlo. Všimněte si, jak se samo pohybuje v prostoru, jestli nezakopává,“ radí MUDr. Soňa Paluříková, oftalmoložka společnosti Alensa.

Když je ve hře genetika

Pokud máte pozitivní rodinnou anamnézu na tupozrakost nebo velkou oční vadu, zejména dalekozrakost, pak se doporučuje provést screeningový test pomocí speciálního přístroje už od 6. – 8. měsíce života. 

Co jsou refrakční vady oka

Jedná se o dioptrické vady oka, které způsobují zhoršené vidění na blízko či na dálku. Mezi základní refrakční vady patří krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus a vetchozrakost.

Před nástupem do školky

„Základní preventivní oční vyšetření doporučujeme kolem třetího roku dítěte. Cílem je zjistit, zda nešilhá, vidí dobře a netrpí jakoukoli skrytou vadou, která by jinak zůstala nerozpoznána. Jestliže objevíme dioptrickou vadu nebo šilhání, můžeme je korigovat a léčit a předejít rozvoji tupozrakosti,“ vysvětluje MUDr. Michaela Ratajová z Očního centra Praha.

Vyšetření uší hradí pojišťovny

Co je tupozrakost Jde o vývojovou oční vadu, při které jedno oko nedosáhne s druhým srovnatelné ostrosti. Vyskytuje se právě v raném dětství.Součástí preventivní péče o děti je i screening sluchu ve věku 5 let. Provádí se na ORL a zjišťuje se, jestli dítě není nedoslýchavé.

„Cílem je zamezit opoždění vývoje komunikačních schopností a školních dovedností ještě v době před zahájením povinné školní docházky. Vyšetření plně hradí zdravotní pojišťovna,“ upozorňuje mluvčí VZP Viktorie Plívová. Pokud jste vyšetření dítětem zatím neabsolvovali, je možné tak učinit kdykoli v průběhu pátého roku - jeho věku.

Ach, ty mobily a počítače!

Nešvarem mladé generace je trávení volného času u nejrůznějších displejů. Důsledkem toho může být nejen únava očí, ale i takzvaný akomodační spasmus. „Při něm oko není schopno přirozeně zaostřit, a děti tak mají problém s viděním do dálky,“ popisuje onemocnění oftalmoložka MUDr. Eva Jerhotová z Oční kliniky NeoVize. Kvůli častému používání elektronických zařízení a nedostatku pohledu očí do dálky se zvyšuje riziko různých skrytých forem šilhání.

 

Fotogalerie
3 fotografie