Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Milostivé léto je tu už potřetí: Pomůže od dluhů z daní nebo pojištění! Koho se týká?

Autor: red - 
1. července 2023
05:00

Stát připravil pomoc pro lidi a podnikatele či živnostníky, kteří jsou až po uši v dluzích. Další ročník tzv. Milostivého léta bude tentokrát zaměřen na dluhy, které lidé nasekali na sociálním pojištění, daních a dalších poplatcích.

Milostivé léto s pořadovým číslem tři začne už 1. července a potrvá až do 30. listopadu. Tentokrát se týká dluhů na sociálním pojištění u České správy sociálního zabezpečení, což je pomoc především pro živnostníky a firmy. A také »seker« na daních a dalších poplatcích u finančního úřadu a celní správy (ovšem pouze pro fyzické osoby, nevztahuje se na firmy).

Jak na to?

Dlužník si bude muset zjistit, kolik vlastně »visí«, podat žádost (elektronicky nebo písemně) a uhradit jistinu – tedy původní částku. Novinkou letos je, že dluhy si bude možné rozložit na splátky. Tady je to ale trochu složitější.

  • Pokud jde o daňový dluh, tato možnost se vztahuje na částky nad 5 tisíc korun a splátky jsou pevně dané v rozmezí 17 měsíců (do 30. listopadu 2023, 1. dubna 2024, 31. července 2024 a do 2. prosince 2024).
  • U dluhů na sociálním pojištění je to nastaveno tak, že pokud je dluh v rozmezí od 5 tisíc do 50 tisíc korun, je jeho splácení rozloženo do 12 po sobě jdoucích splátek – tedy měsíčně. Pokud je suma vyšší než 50 tisíc korun, prodlužuje se splátkový kalendář na 5 let. Pokud dlužník nezaplatí včas nebo určenou sumu, přijde o možnost splátkového kalendáře i odpuštění penále.

Ne všechny dluhy

Odpuštěno ale nebude vše. Jde jen o dluhy, které vznikly před 30. zářím 2022. Podle předkladatelů jde o opatření, které mělo zabránit spekulacím s neplacením daní a pojištění. Toto datum pak bylo vybráno schválně, jelikož se přibližně v této době začalo o třetím Milostivém létu mluvit.

A pak je tu ještě jedna podmínka: odpuštění exekučních nákladů se nevztahuje na náklady soudních exekutorů (k tomu sloužily předchozí akce Milostivého léta), ale jen na náklady správ sociálního zabezpečení, které souvisely s vymáháním dluhů.

Něco „smáznou“ sami

U daňového Milostivého léta se počítá také s odpuštěním daně samotné. Půjde ale o malé částky nedoplatků. A to o 30 korun v případě daně z nemovitosti a 200 korun v ostatních případech. Tyto malé nedoplatky zaniknou automaticky ke dni nabytí účinnosti zákona a týká se to jak lidí, tak i firem. Je tu ale jedno omezení. Pokud součet nedoplatků evidovaných u téhož správce přesahuje tisíc korun, k odpuštění nedojde.

Blesk kalkulačka - hledáte férovou půjčku?

 

Video  Experti o dlužnících i praktikách exekutorů. Co je potřeba v Česku změnit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi