Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Váš nájemník má exekuce, co hrozí vám? 4 nepříjemné situace a jak z nich ven?

/
  • V Česku je momentálně vedeno 4 089 030 exekucí. Představují problém nejen pro dlužníka.
    23. května 2023 ● 11:37

    Exekuce nemusí být problémem jen pro dlužníka. V obtížné situaci se zadluženým člověkem se může ocitnout pronajímatel bytu nebo kupec auta. Naopak exekutor může pomoct s vymáháním peněz od rodiče, který neplatí alimenty.

  • 1.

    (Ne)opatrný pronájem bytu

    Chystáte se pronajmout byt a obáváte se problémových nájemníků? Nájemníka si můžete předem důkladně proklepnout. Pokud zjistíte, že má exekuce, nejspíš to znamená, že půjde o budoucího neplatiče.

     

    „Ušetříte si tím návštěvu vykonavatelů soudního exekutora a pozdější komplikace spojené s prokazováním toho, že třeba nábytek, televizor či lednička patří vám, a nikoli nájemníkovi,“ radí Eva Rajlichová, mluvčí Exekutorské komory ČR.

     

    Rada: Co prozradí Centrální evidence exekucí

     

    Exekuce konkrétní osoby jednoduše zjistíte v Centrální evidenci exekucí (CEE), kterou spravuje Exekutorská komora. Stačí vám jméno, příjmení a datum narození potenciálního nájemníka. Nejsou v ní ale úplně všechny exekuce (neobsahuje např. exekuce vedené orgány státní správy a samosprávy, finančními orgány či zdravotními pojišťovnami).

     

    Cena jedné strany ověřeného výpisu z CEE je 50 Kč (na pobočkách Exekutorské komory ČR nebo na České poště). Základní cena elektronického náhledu přes webové rozhraní www.ceecr.cz je 60 Kč bez ohledu na počet stran.

  • 2.

    Nájemník v exekuci a zabavení věcí

    I spolehlivý nájemník, kterému už delší dobu pronajímáte byt, se může ocitnout v exekuci. Pak ale nehrozí jen dluh na nájmu, ale i tzv. mobiliární exekuce – tedy zabavení věcí v bytě. Exekutor bez dalších informací nemůže vědět, co je nájemníka a co patří majiteli bytu.

     

    Rada: Pokud exekutor zabavil i věci, které jsou ve vašem vlastnictví, můžete podat návrh na vyškrtnutí konkrétních věcí ze soupisu. Máte na to 30 dnů ode dne, kdy jste se o soupisu dozvěděli. Své vlastnictví musíte doložit (např. kupní smlouvou, fakturami či jiným dokladem).

     

    Exekutor o návrhu rozhodne do 15 dnů. Pokud návrhu nevyhoví, můžete podat u exekučního soudu žalobu na vyloučení věci ze soupisu movitých věcí. Do doby rozhodnutí o žalobě nesmí exekutor předmětnou sepsanou věc prodat.

     

    Rada: Nechte si sepsat osvědčení

     

    Případné problémy s pronájmem můžete řešit předem a nechat si soudním exekutorem sepsat osvědčení o stavu bytu. Tak budete mít nejen zaznamenané, s jakým vybavením byt pronajímáte, ale i v jakém stavu dané věci byly. „Je tak možné se vyhnout dohadům, kdo poškrábal sklokeramickou desku v kuchyni či odřel podlahu v obýváku,“ vysvětluje Eva Rajlichová. „Cena exekutorského zápisu o osvědčení stavu věci se řídí notářským tarifem a činí nejméně 2000 Kč,“ dodává.

  • 3.

    Koupě auta

    Problémem může být i koupě auta v různých bazarových skupinách na sociálních sítích. Zbystřete především, když prodávající na prodej extrémně spěchá. „I tady byste měli postupovat rozvážně a prodávajícího si také prověřit v Centrální evidenci exekucí,“ radí mluvčí Rajlichová.

     

    Kdybyste totiž koupili auto od člověka, který má exekuci, mohl by vám ho později soudní exekutor zabavit. „To stejné platí i u komisního prodeje v autobazaru, kdy je autobazar pouze zprostředkovatelem a nenese žádnou odpovědnost. Vy byste se mohli naopak snadno dostat do situace, kdy o své nové auto přijdete i přesto, že jste do něj už investovali. V současné době totiž český registr vozidel neumožňuje žádný zápis o tom, zda má majitel vozu exekuci, nebo ne,“ doplňuje.

  • 4.

    Dlužné výživné

    Dluží expartner na výživném?  Nečekejte roky a situaci řešte. Prakticky máte dvě možnosti. Obrátit se na soud, nebo přímo na soudního exekutora. „Můžete si vybrat jakéhokoliv soudního exekutora. V exekučním návrhu uvedete, že bývalý partner neplatí soudem určené výživné a a podáte jej k vybranému soudnímu exekutorovi. Se sepsáním návrhu vám může pomoci přímo i exekutor,“ popisuje postup mluvčí Rajlichová.

     

    „Pokud exekuci vede soudní exekutor, tak se věřitel (rodič) nemusí v podstatě o nic starat. Na rozdíl od soudů přistupují soudní exekutoři k postihu majetku dlužníka aktivně, sami jej vyhledávají a sami rozhodují, který majetek a kdy je třeba postihnout tak, aby se vymohlo výživné pro děti,“ vysvětluje Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory ČR.

     

    Dlužníkovi pak  exekutor může nejen »sáhnout« na mzdu, ale i zabavit řidičský průkaz. „Právě to se v praxi ukazuje jako poměrně účinná metoda – dlužník se většinou poměrně rychle »rozplatí«, když zjistí, že nemůže sám jezdit svým autem,“ dodává Mlynarčík.

     

    Rada: Po zahájení exekučního řízení k vymožení výživného na nezletilé dítě je možné na úřadu práce požádat o tzv. náhradní výživné.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Experti o dlužnících i praktikách exekutorů. Co je potřeba v Česku změnit? Pavlína Horáková

    Fotogalerie
    5 fotografií

BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy