Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Manžel mě nebaví, rozvod nechce! Poradíte? Odpovědi expertů na právní problémy

Autor: red - 
28. dubna 2023
05:00

Nepořádek, listí, stín! S nástupem jara začaly každoroční boje sousedů o túje, ořešáky a topoly – rozčíleným čtenářům v rámci projektu Odborníci na telefonu radil s jejich právy Roman Moussawi.

Občanský zákoník krotí zahradníky

Větve přesahující na váš pozemek můžete šetrně a ve vhodné roční době odstranit nebo vyzvat souseda, ať to udělá sám. S listím z jeho stromu se musíte smířit. Donutit souseda strom úplně odstranit tak snadné není!

„Pokud k výsadbě sousedových stromů došlo od 1. 1. 2014, máte obecně právo požadovat jejich odstranění, jestliže k tomu máte ‚rozumný důvod‘,“ radí Roman Moussawi.

„Třeba ten, že důsledkem této výsadby došlo k tomu, že vám příslušná část pole neposkytuje úrodu. Nejde-li se dohodnout, jedinou možností, jak souseda donutit k odtranění, je žaloba na příslušný soud. Pouze ten může sousedovi v daném případě odstranění stromů uložit. Tato pravidla uvedená v ‚novém‘ občanském zákoníku (včetně pravidla pro přípustnou vzdálenost při sázení stromů od společné hranice) nelze podle rozhodnutí Nejvyššího soudu aplikovat na stromy vysazené před rokem 2014!“

Ombudsman Blesku Mgr. Roman Moussawi Ombudsman Blesku Mgr. Roman Moussawi | Tonda Tran

Manžel mě nebaví, rozvod nechce

Odpovídal: JUDr. Jan Černý

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.