Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odborníci Blesku na telefonu pomáhali: Velký zájem o exekuce, výživné, dědictví i zaměstnanecká práva

/
  • Odborníci na právní legislativu radí v redakci Blesku.
    Aktualizováno - 19. dubna 2022 ● 11:56
    19. dubna 2022 ● 05:00

    Paragrafy ovlivňují i omezují náš život. Jejich znalost však život usnadňuje, a proto byli dnešními odborníky na telefonu právě profesionálové z oblasti práva. Podívejte se, kdo čekal na druhém konci telefonu a s čím radil.

  • 1.

    Revoluce v exekucích

    Odborník: Mgr. Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory ČR

     

    Tel: 225 977 721

     

    Rok 2022 přinesl v exekucích řadu změn. Projekt Milostivé léto pomohl aktivním dlužníkům. Ti zaplatili původní dlužnou částku u veřejnoprávních věřitelů a nemuseli hradit příslušenství. Stovky lidí se tak mohly zbavit dluhů vůči státním institucím. Co dalšího už je jinak?

     

    Konec malých a marných exekucí

     

    Končí doba, kdy se lidé i kvůli malému dluhu mohli dostat do obrovských potíží. Exekuce, kde původní výše neuhrazené částky činí maximálně 1500 korun a za tři roky z této částky nebylo nic vymoženo, se zastavují! Záleží pak na věřiteli, zda bude chtít služby exekutora dále využít. Pokud ano, musí složit zálohu 500 korun, pokud ne, exekuce se do 30 dnů zastaví. Pro věřitele ale bude výhodnější takovou exekuci zastavit, neboť mu novela umožňuje uplatnit slevu na dani z příjmu ve výši 30 % jistiny pohledávky!

    Po šesti letech konec

     

    Výraznou novinkou je zastavení exekucí, u kterých exekutor v předchozích šesti letech nevymohl ani částku pokrývající náklady samotné exekuce. Není-li exekucí postižena nemovitost, vyzve exekutor věřitele, zda souhlasí se zastavením dluhu. Věřitel, který bude na splátce trvat, musí složit zálohu (500 korun) na další vedení exekuce. Ta se prodlouží o další tři roky (věřitel může zálohu na další exekuci zaplatit ještě dvakrát).

     

    Senioři pod ochranou

     

    Důchodcům, invalidním důchodcům a mladým lidem, kterým dluh vznikl v dětství, už nově nemůže exekutor zabavit majetek. Tzv. mobiliární exekuci, kdy exekutor v domě dlužníka zabavuje movité věci k následné dražbě, nesmí provést ani u dlužníků, kteří pravidelně dluh splácí ve výši 1500 – 6000 korun měsíčně.

     

    Změna v placení pohledávek

     

    Novela mění i posloupnost uhrazení pohledávky. Peníze jdou nově nejprve na zaplacení původního dluhu, poté na uhrazení úroků z prodlení a dalších nákladů, které vznikly v souvislosti s exekučním řízením. Jinými slovy, věřitel se ke svým penězům dostane dříve než v minulých letech, kdy první vymožené částky šly nejprve exekutorovi.

  • 2.

    Kdy a proč zajít za notářem

    Odborník: Mgr. Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR

     

    Tel: 225 977 722

     

    Alespoň jednou se s notářem setká skoro každý, většinou kvůli vyřízení dědictví. Řada lidí tak má zažité, že notáři jen řeší dědictví, sepisují závěti a ověřují podpisy. Jejich nabídka je ale daleko pestřejší.

     

    Předmanželská nebo manželská smlouva

     

    Pokud plánujete vstoupit do manželství, vyplatí se sepsat »neprůstřelnou« předmanželskou smlouvu. A manželskou smlouvu je dokonce možné pořídit i v průběhu manželství. Upravují společné jmění manželů a díky nim je možné se vyhnout odpovědnosti za dluhy, které způsobil partner. 

     

    Úschova peněz

     

    Při koupi bytu nebo domu není opatrnosti nikdy dost. Pokud se bojíte, že vás kupec napálí, využijte notářskou úschovu peněz. Po podpisu smlouvy a převodu vlastnického práva v katastru jsou peníze z úschovy poslány na účet prodávajícího. A kdyby z převodu sešlo, vrátí se peníze původnímu majiteli. 

     

    Kupní smlouva

     

    U notáře můžete sepsat kupní smlouvu například k bytu nebo domu. Zároveň může pomoct i s převodem nemovitosti. Jen správně sepsaná a všemi stranami řádně podepsaná smlouva je zárukou toho, že převod bude po úřední stránce v pořádku a nikdo jej nebude úspěšně rozporovat.

     

    Založení s.r.o.

     

    Chystáte se začít podnikat a zakládáte »eseróčko«? Notář vám firmu založí, a ani za ním nemusíte chodit, vše jde zařídit on-line a za jediný den. Ani zprostředkovatelé těchto služeb notáře nemohou z procesu založení vynechat, takže celý proces jenom zbytečně prodlouží, a hlavně prodraží.

     

    Darovací smlouva

     

    Obdarovat někoho je krásné, špatná darovací smlouva »naslepo« stažená z internetu ale může dárci i obdarovanému pořádně zkomplikovat život.

     

    Závěť

     

    Sepsat závěť u notáře se vyplatí. Získáte jistotu, že se stane součástí dědického řízení, protože ji notář uloží a zapíše do centrální evidence. Můžete se spolehnout, že dědictví bude rozdělené podle vašeho přání.

  • 3.

    Šéf nemůže všechno!

    Odborník: Ing. Otto Šmarda z Oblastního inspektorátu práce pro Středočeský kraj

     

    Tel: 225 977 723

     

    Šéf není všemocný, byť to tak může vypadat. Pořád totiž existují tací, pro které je zákoník práce jen cár papíru, a vy se stáváte jejich špatně placeným rukojmím. Zarazit to ale můžete jedině vy! A pokud víte, na co máte právo, půjde vám to snadněji!

     

    Minimální i zaručená mzda je vyšší

     

    Od ledna letošního roku se minimální mzda zvýšila na 16 200 korun! Už slovo minimální napovídá, že méně prostě na své výplatnici vidět nesmíte. A nezáleží na tom, zda pracujete »jen« na některou z dohod, nebo jste v klasickém pracovním poměru. Pokud vám to nadřízený zatajil, hrozí mu pokuta až 2 miliony korun.

     

    Ruku v ruce s minimální mzdou se zvýšila i tzv. zaručená. To je zjednodušeně částka, kterou berete ke své výplatě za svou odbornost. Vyplácí se v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce. Začíná na stejné výši jako minimální – 16 200, ale může se vyšplhat až na částku 32 400 (8. stupeň zaručené mzdy). Informaci, do jaké skupiny patříte vzhledem k obtížnosti své práce, získáte na inspektorátech práce (seznam najdete ZDE)

     

    Pozor: Na zaručenou mzdu nemají nárok lidé, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, tam záleží jen na tom, jakou částku si předem domluvíte.

     

    Neskákejte na triky

     

    Ani to, že máte pěknou výplatu, neznamená, že musíte svého šéfa poslouchat na slovo, pracovat od rána do večera, dohánět práci o víkendu nebo si nevybírat dovolenou, protože vás šéf potřebuje. Pracovní život není nahodilým rozmarem nadřízeného, má přesně stanovená pravidla, která byste měli znát.

  • 4.

    Digitální identita: Život bez front a úředníků

    Odborník: Ing. Roman Vrba, eGovernment, Ministerstvo vnitra ČR

     

    Tel: 225 977 726

     

    Stále je to novinka! A jako každá vzbuzuje nadšení i nedůvěru. Odborníci se ale již nyní shodují – nadšení zvítězí. Jde ve své podstatě o digitální občanku, díky které můžete vyřešit řadu potíží »od stolu«. Její obliba roste, aby ne, právě díky digitální identitě získáte přístup k mnoha službám, které byste museli vystát ve frontách.

     

    Hurá do toho

     

    Cesta k digitální identitě vede přes toho, kdo vám vydá tzv. identifikační prostředek. Ten může vydat jak stát (eObčanka, NIA ID a Mobilní klíč eGovernmentu), tak i soukromoprávní sektor – První certifikační autorita a.s., sdružení CZ.NIC a některé banky. Podle aktuálních údajů je mezi občany nejvíce využívaná bankovní identita, která je postavená na tom, že využíváte přihlašovací údaje do internetového bankovnictví také pro přihlášení ke službám veřejné správy a dalších třetích stran.

     

    Vaše přihlašovací údaje ale samozřejmě nejsou poskytovány tomu, ke komu se přihlašujete. Poskytovateli online služeb je předávána vaše potvrzená digitální identita a na základě toho poskytovatel online služby pozná, kdo se k jeho službám přihlašuje. „Nejlepší cestou, jak začít služby státu prostřednictvím digitální identity využívat, je přihlášení do Portálu občana. Pak už máte možnost se z jednoho místa dostat do více než 60 portálů státní správy nebo územních samospráv,“ radí Roman Vrba, ředitel odboru eGovernmentu na ministerstvu vnitra.

     

    Ochrana soukromí

     

    Obavy o to, že bude váš poskytovatel digitální identity o vás vědět více, než musí, mít nemusíte. Po přihlášení například k Portálu občana poskytovatel digitální identity sice ověří vaši totožnost, ale už nemá přístup k dalším informacím (například jaké služby na Portálu občana jste využili).

     

    V Portálu občana najdete třeba přehled o svých dokladech, údaje z katastru nemovitostí, registru vozidel nebo bodové hodnocení řidiče. Kdykoli si můžete zažádat o výpis z rejstříku trestů, živnostenského rejstříku, podepsat ePetici nebo si založit datovou schránku.

    Výhody digitální identity

     

    BEZPEČÍ – máte jeden identifikační prostředek, který používáte pro přístup k více službám. V případě bankovní identity tak nepotřebujete žádná nová hesla ani přihlašovací jména. Využíváte jen ta, co už máte ve své bance, pokud vaše banka nabízí službu bankovní identity. Aktuální seznam vydavatelů identifikačních prostředků, včetně bank, je k dispozici na https://info.identitaobcana.cz/idp/

     

    PŘEHLED – v rámci státního portálu národního bodu pro identifikaci a autentizaci si můžete zkontrolovat, kam a ke komu jste se přihlašoval/přihlašovala pomocí identifikačního prostředku. Portál je dostupný na identitaobcana.cz. Pokud používáte bankovní identitu k přihlašování k soukromým společnostem, tak v online bankovnictví vidíte, kterým firmám jste přístup ke svým datům poskytli a v jakém rozsahu.

     

    ČAS – nebudete muset stát ve frontách

  • 5.

    Vyhněte se spotřebitelským pastem

    Odborník: Mgr. Lukáš Zelený

     

    Tel: 225 977 727

     

    Je to pořád stejné! Spotřebitel jako lovná zvěř podvodníků. A přestože se nás zákonodárci snaží ochránit, žádný zákon nikdy nezabrání problémům, které si na sebe sami upleteme, pokud nebudeme dost ostražití a obezřetní. Zvláště v případě lákavých nabídek. „Nejrůznější obchodníci zneužívají důvěřivosti lidí a škála nástrojů, které k tomu používají, je opravdu široká,“ varuje Mgr. Lukáš Zelený. Často totiž stačí jeden telefonát a jeden souhlas, aby se lidé ocitli v neřešitelných problémech.

     

    Konec podvodů přes telefon?

     

    Novela zákona o elektronických komunikacích přináší výrazné omezení obtěžujících marketingových hovorů. Ani s touto změnou legislativy ale není možné očekávat, že tím triky nepoctivců zcela skončí. Od 1. července vám sice může prodejce zavolat s nabídkou jen tehdy, pokud jste k tomu předem udělili výslovný souhlas, ale vždy bude jen na vás, zda si uvědomíte, že cílem obchodníků není nikoho obdarovávat, ale udělat z vás odběratele zboží či služeb.

     

    Ach, ty energie

     

    Tisíce domácností jsou navíc v těchto měsících vystaveny tvrdé zkoušce spotřebitelských znalostí v oblasti energií. Krach energetických společností, dramatické zvyšování cen elektřiny a plynu mění zaběhlá pravidla a otvírají prostor pro řadu nekalých praktik.

  • 6.

    Na kolik peněz má dítě nárok?

    Ing. Dagmar Vogtová z Vaše výživné

     

    Tel: 225 977 728

     

    Už tak náročnou životní situaci, jako je rozvod, často komplikují hádky o výživné. Nejsnazším řešením je dohoda obou rodičů na výši výživného. Pokud se ale rodiče nedohodnou, rozhoduje o výši výživného soud. Soud se alimenty začíná zabývat poté, co od jednoho z rodičů obdrží návrh na určení péče a stanovení výživného (případně pouze na určení výživného). Pro stanovení výše výživného soud zkoumá majetkové poměry rodičů, jejich zázemí a také to, jakým způsobem se podíleli na výchově dětí v době, kdy žili ve společné domácnosti. Zohledňuje se i věk dítěte a jeho speciální potřeby.

     

    Výši alimentů doporučuje tabulka

     

    Výše alimentů by měla zajistit, aby dítě bylo vychováváno ve stejných podmínkách, ve kterých vyrůstalo, když byli rodiče ještě spolu. Roli hraje i příjem druhého z rodičů. Ministerstvo spravedlnosti ČR připravilo doporučující tabulku. Ta určuje procentuální podíl z příjmu, který by měl náležet nezaopatřenému dítěti. Tabulka ale není pro soudce závazná a výživné často stanovují podle svého uvážení.

    Fotogalerie
    13 fotografií

Video se připravuje ...
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy