Bratra paní Renaty zabil agresivní rakovinný nádor. „Poslední půlrok žil sám. Na operaci jsme ho vezli se sestrou, jeho syn neměl zájem,“ říká paní Renata. Podle ní byly vztahy tak napnuté, že se bratr rozhodl syna vydědit. „U notářky bratr sepsal 18. srpna 2010 listinu o vydědění. Uvedl tu také důvody, jaké pro to měl,“ líčí situaci sestra zesnulého.

Syn se objevil podle paní Renaty až po otcově smrti a martýrium začalo u notářky, která vyřizovala závěť. Údajně nevzala v potaz vydědění a sestry podepsaly vše, co dostaly k podpisu z obav z potíží se synovcem. „My se ho bály, tak jsme jenom podepisovaly, co řekla,“ krčí rameny Nováková.

Podle dokumentů, které Blesku ukázaly, tedy obě sestry u notářky za přítomnosti synovce popřely vydědění. „Doma se nám to pak rozleželo... Popřely jsme pravdivost toho vydědění, i když jsme věděly, že všechny důvody, které byly uvedeny, pravdivé byly,“ vzpomíná s tím, že se nakonec rozhodly vzít své tvrzení zpět a situaci řešit.

Celý případ tak skončil u soudu, který 17. května 2021 rozhodl v jejich prospěch a »vše« připadlo právoplatným dědičkám – sestrám. „Jenže synovec do té doby dědictví značně rozházel. Nedal nic na pohřeb, ani na právníka, zachránila jsem jen auto,“ říká paní Renata.

„Pro mě by byla celá záležitost uzavřená. Jen bych ráda upozornila ostatní, jak mají naložit s vlastním majetkem před smrtí. Že když se rozhodnete někoho vydědit, notářsky ověřená listina nic neznamená a notář si asi nemusí nic okolo ní zjišťovat,“ dodává.

Ombudsman Blesku: Nešetřete na advokátech! Nepříjemnosti řeší za vás!

Udělal bratr paní Renaty vše správně? Proč se vše takto zamotalo? Na to odpověděl Ombudsman Blesku JUDr. Pavel Novák. „Ano, pokud sepsal vydědění u notářky, udělal vše správně. Zamotalo se to proto, že sestry se chovaly nesmyslně, když podepsaly, že popírají pravdivost vydědění. Sice se jim pak tuto neuváženost podařilo soudně zvrátit, ale díky tomu, že soud trval tři roky, poskytly synovcovi dost času na to vše rozfofrovat. Tam byla ta největší chyba,“ hodnotí.

Podle Ombudsmana Blesku mají sestry jen malou šanci získat zpět část dědictví, které už je »pryč«. „Věci jako takové těžko. Spíše náhradu způsobené škody, a to zažalováním syna. Ale bylo by třeba podrobně zjišťovat, jak s věcmi naložil. Neboť důkaz co a za kolik rozfofroval, by musely doložit jako žalobkyně ony,“ odpovídá.

Na závěr má Ombudsman Blesku JUDr. Pavel Novák radu pro všechny, kteří se dostanou do podobné situace: Pokud se obáváte schůzky s notářem například kvůli strachu z toho, že uvidíte druhou stranu, můžete za sebe poslat advokáta.

„Ten by na řízení o dědictví šel za ně a sestry by vše záhy získaly,“ radí Pavel Novák. „Notářská listina je zásadní, pokud by ony samy nepodepsaly nepravdivost vydědění, nikdy by se to nestalo,“ zdůrazňuje na konec Ombudsman Blesku!

Česko bojuje s enormním nánosem exekucí.

Video
Video se připravuje ...

Česko bojuje s enormním nánosem exekucí. Expert o tom, jak se z pár stovek staly statisícové dluhy Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
3 fotografie