Na vznik nádorů prostaty může mít obecně vliv životní prostředí, kouření, nedostatek zeleniny, ovoce a vitaminu D nebo nevhodná strava s vyšším příjmem masa a živočišných tuků. Pouze asi 10 % případů vzniká dědičně.

V posledních deseti letech incidence tohoto onemocnění neustále roste, od roku 2011 o více než třetinu (o 37 %). Všeobecná zdravotní pojišťovna za léčbu karcinomu prostaty loni zaplatila 1,75 miliardy korun. To je dvojnásobek oproti výdajům o dekádu dříve.

K urologovi po padesátce

Rakovina prostaty nejčastěji postihuje muže ve věku 65 až 79 let, objevit se ale může i u čtyřicátníka. „Nejdůležitější je se o své zdraví aktivně zajímat. Preventivní kontroly prostaty sice zatím nejsou součástí hrazených screeningových programů, je však vhodné je pravidelně absolvovat od dovršení 50 let,“ doporučuje prof. Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti.

Jaké jsou příznaky?

✔ časté močení

✔ slabý nebo přerušovaný proud moči

✔ krev v moči nebo ve spermatu

✔ porucha erekce

✔ bolest při močení, sezení, defekaci, sexu

Včasné odhalení = úspěšná léčba

V současné době se naprostou většinu případů karcinomu prostaty podaří odhalit na základě vyšetření krve na hladinu prostatického specifického antigenu (PSA). Lékař může také doporučit zhodnocení prostaty pohmatem přes konečník u urologa.

Prohlídka urologem je přitom zbytečně démonizována, preventivní vyšetření prostaty není něco, čeho by se muži měli obávat nebo za co by se měli stydět. Prohlídka netrvá déle než 30 minut. Léčba karcinomu prostaty je v současné době účinná a pro pacienty dostupná. Ale prevence a záchyt onemocnění v raných stadiích je nejdůležitější.

MUDr. Dalibor Pacík o léčbě zbytnělé prostaty unikátní technologií REZUM

Video
Video se připravuje ...

MUDr. Dalibor Pacík o léčbě zbytnělé prostaty unikátní technologií REZUM Andrea Ulagová

Fotogalerie
3 fotografie