Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tichý zabiják mužů: Rakovinu prostaty poznáte těžko, pacienti přichází pozdě

  • Autor: ula - 
    17. 5. 2021
    05:25

    Každoročně si verdikt karcinomu prostaty vyslechne přibližně 8 000 mužů, 20 % z nich přichází s pokročilou formou onemocnění. Počty lidí s tímto onemocněním v Česku neklesají, naopak mírně rostou. Výskyt nemoci sice stoupá po 50. roce věku, ale případů „pod padesátkou“ bohužel také není málo. Ve snaze zachytit nádory v časném stadiu, kdy je možné je operativně odstranit, usilují čeští urologové o zavedení plošného screeningu. Jednání s Ministerstvem zdravotnictví ale přetrhla pandemie. Znamená diagnóza rakoviny prostaty smrt?

  • 1.Plošný screening sníží úmrtnost

    Ačkoliv jednání o zavedení plošného screeningu je momentálně odloženo, urologové věří, že se k jednacímu stolu opět vrátí. V zemích, kde plošný screening zavedli, se úmrtnost na tento karcinom snížila až o 20 %.

    „Aby měl takový screening smysl, musí běžet alespoň 10 až 15 let. Pak se v počtech prohlídek na jeden zachráněný život dostáváme na slibné hodnoty. Přestože jsou u nás čísla nemocných dlouhodobě vysoká, není bohužel prevence karcinomu prostaty součástí žádných preventivních prohlídek a programů. Ke zjištění toho, zda jedinec nádor má, přitom stačí PSA test, který mapuje hladinu prostatického specifického antigenu, a vyšetření konečníku. Takto s nejvyšší pravděpodobností odhalíme, zda v těle nebují nádor,“ říká prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA, předseda České urologické společnosti (ČUS) ČLS JEP.

    Plošný screening karcinomu prostaty zavedlo například Švýcarsko, Švédsko, Německo nebo Nizozemsko. Čísla z těchto zemí ukazují, že se snaha o časný záchyt rakoviny vyplatí. Naopak v USA, kde screening zrušili, významně stoupla úmrtnost a výskyt pokročilých stadií nemoci,“ pokračuje.

    Buňka rakoviny Buňka rakoviny | ida

  • 2.Počty případů jsou vysoké

    Podle expertů žije v Česku odhadem 60 000 mužů, kteří se s nádorem v nějaké fázi léčí nebo léčili. Nejvíce nemocných je v Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

    Přesné důvody, proč se počty případů s rakovinou prostaty drží vysoko, a dokonce mírně stoupají, odborníci neznají. Jedním z faktorů je podle nich delší doba dožití a zřejmě i životní styl a strava. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je Česko šesté, co se počtu nemocných týče. Ve světě je na třináctém místě. V mortalitě si stojí lépe – v Evropě je na jednadvacáté pozici a ve světě na sté. Nemoci v Česku ročně podlehne přibližně 1 400 mužů. „Nízká mortalita je způsobena svědomitou a pečlivou prací českých urologů,“ vysvětluje MUDr. Zachoval.

    Úmrtnost pomáhá krotit moderní léčba a specializovaná péče, které se pacientům dostává v deseti uroonkologických centrech. Ta jsou součástí komplexních onkologických center.

    Rakovina prostaty Rakovina prostaty | Profimedia

  • 3.Muži nechodí na kontroly včas

    Úmrtnost na tento druh nádoru by podle českých urologů mohla být ještě výrazně nižší, kdyby muži chodili na kontroly k odborníkům včas.

    „Jakmile se nádor prostaty vyskytuje v rodině, doporučujeme chodit na pravidelné prohlídky od 40. roku věku – pravděpodobnost onemocnění je v těchto případech totiž dvakrát vyšší. Ale i když ne, muži po padesátce by s návštěvou urologa rozhodně neměli váhat. Přibližně 70 % nádorů tohoto typu sice roste pomalu, ale když už se ohlásí obtížemi, může být na kompletní odstranění pozdě. To se týká asi 20 % pacientů,“ připomíná profesor Zachoval. „Naše odborná společnost se neustále snaží o osvětu, spolupracujeme s nadací Muži proti rakovině a s tím spojenou kampaní Movember. Všechny aktivity přispívají k tomu, že nemoc je menší tabu než dříve a muži už se o ní tolik nestydí mluvit.“

    Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze | Nadační fond Muži proti rakovině

  • 4.Rakovina prostaty se neprojevuje

    Rakovina prostaty je zákeřná tím, že se zpočátku neprojevuje a v těle může růst i deset let a více nepoznaná. Mezi obvyklé symptomy patří jakékoli změny při močení, tedy například slabý proud moči, častější nucení na toaletu, krev v moči, ale také bolestivá ejakulace nebo potíže s erekcí. Pokud se u muže rakovina prostaty potvrdí, pak v časných stadiích urologové nádor operují, většinou roboticky nebo laparoskopicky. „Používáme moderní a velmi jemnou techniku a díky tomu se nám daří vyhnout se nežádoucím vedlejším efektům zákroku jako například pooperační inkontinenci nebo impotenci,“ vysvětluje předseda ČUS. „Pokročilé fáze nemoci léčíme hormonální terapií, která je schopna pacientům zajistit řadu let kvalitního života.“

    V drtivé většině přesvědčí muže k návštěvě urologa ženy. „Jsou zodpovědnější a zvyklé chodit na preventivní prohlídky, muži často potřebují popostrčit právě od nich,“ dodává Zachoval.

    Jaké jsou největší mýty kolem rakoviny prostaty?

  • 5.Týká rakovina prostaty jen starších?

    Výskyt nemoci sice stoupá po 50. roce věku, ale případů „pod padesátkou“ bohužel také není málo. Nádor se navíc většinou dlouho vyvíjí a platí, že čím dřív se na něj přijde, tím lepší je šance na plné uzdravení. Pokud se nádor prostaty vyskytuje v rodině, doporučují urologové chodit na pravidelné prohlídky již od 40. roku věku – je zde totiž dvakrát vyšší pravděpodobnost onemocnění. Ale i kdyby ne, muži po padesátce by s návštěvou urologa rozhodně neměli váhat. Většina nádorů tohoto typu nemusí růst extrémně rychle, ale když už se ohlásí obtížemi, může být na kompletní odstranění pozdě.

    Rakovina prostaty Rakovina prostaty | Profimedia

  • 6.Ztratí muž po léčbě erekci?

    Přestože v některých případech k poruchám erekce dochází, v současné době lékaři používají natolik šetrné metody léčby, že schopnost mít sex zůstává na vysoké úrovni. I v pokročilých stadiích nemoci se pacienti nemusí obávat velkých nežádoucích účinků léčby, terapie jim ponechá dobrou kvalitu života. Co se inkontinence týče, tady záleží na spolupráci samotných pacientů – po operaci je třeba pravidelně cvičit, například svaly pánevního dna.

    Rakovina prostaty Rakovina prostaty | Profimedia

  • 7.Pokud nemám potíže, nemám rakovinu prostaty

    Toto pravidlo bohužel neplatí, v počátečních stadiích se nemusí nádor nijak ozývat. Rakovina prostaty je jedním z nejvíce asymptomatických druhů rakovin. Platí zde pravidlo: jdu k lékaři, dokud mi nic není. Určitou roli hrají genetické dispozice, a proto pokud tuto nemoc měl někdo z rodiny, je důležité nechat si pravidelně měřit PSA (hladinu prostatického specifického antigenu) z krve. Zvýšené hodnoty naznačují, že se v těle děje něco nekalého a je namístě další dovyšetření. Vysokoprocentní jistoty lékaři docílí kombinací vyšetření PSA a konečníku.

    I v případě, že se nemoc v rodině nevyskytuje, by prevence po 50. roce věku měla být samozřejmostí. Existuje mnoho rizikových faktorů a rodinná anamnéza je jednou z nich, k dalším patří fyzické zdraví a životní styl.

    Až pětina mužů má genetické vlohy k rakovině prostaty Až pětina mužů má genetické vlohy k rakovině prostaty | Profimedia.cz

  • 8.Rakovina prostaty = jistá smrt?

    Tento nádor obvykle postupuje pomalu a dává lékařům šanci jej zachytit včas a úplně vyléčit. I v pozdějších stadiích je nyní v Česku k dispozici řada preparátů, které umí karcinom na dlouhá léta zbrzdit. Ale samozřejmě stále platí: čím dříve, tím lépe, a pokud se nemoc objevuje v rodině, měl by muž chodit na testy PSA a kontroly k urologovi pravidelně.

    Počet mužů s rakovinou prostaty stoupá (ilustrační foto) Počet mužů s rakovinou prostaty stoupá (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

  • 9.Test PSA = test na rakovinu?

    Test PSA měří hladiny prostatického specifického antigenu v prostatě. Zvýšená hladina PSA neznamená nutně rakovinu prostaty. Zvýšenou hladinu může způsobit řada dalších zdravotních problémů, jako je například zánět, infekce, benigní zvětšení prostaty a další. Pokud test vyjde v tomto smyslu „pozitivně“, budou lékaři provádět další vyšetření, která příčinu odhalí, přičemž rakovina prostaty představuje jen jedno z možných vysvětlení.

    Ve výjimečných případech mají lidé s rakovinou prostaty nízké PSA, proto je podle urologů důležité vyšetřit i per rectum. Teprve poté si mohou být s vysokou pravděpodobností jistí, že v danou chvíli v těle nic nebují.

    Video  Urolog Zachoval: Rakovina varlat postihuje i mladé muže a malé děti  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi