Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Polsko přijme české pacienty ve vážném stavu. „Čekáme na signál,“ vzkazuje náměstek

Autor: ČTK - 
6. března 2021
15:11

Polsko je připravené pomoci Čechům v boji proti pandemii covidu-19 a čeká na signál české strany, kdy pošle prvního pacienta. Řekl to v sobotu soukromé stanici Polsat News náměstek polského ministra zdravotnictví Waldemar Kraska.

Reagoval tak na dotaz týkající se pátečního sdělení českého ministerstva zdravotnictví, že Česká republika aktivovala zahraniční pomoc a požádala o součinnost s umístěním minimálně desítek pacientů s onemocněním covid-19 do Německa, Švýcarska a Polska. Důvodem je, že řada nemocnic není schopná pacientům zajistit obvyklé standardy poskytované péče.

„Ano, dokonce i dnes (v sobotu) jsme o pomoci mluvili s krizovým štábem,“ odpověděl Kraska. „V těchto obtížných chvílích je nutné pomáhat také sousedům. My jako Polsko jsme takové prohlášení učinili a nyní ho chceme splnit, přestože situace je v naší zemi také obtížná. Myslím si ale, že Česká republika je v horší situaci než Polsko,“ dodal.

Tři Slováci už v Polsku leží

Varšava nyní podle vyjádření náměstka ministra čeká na signál z české strany, „kdy k nám přijde první takový pacient“. „Jsme na to připraveni,“ zdůraznil přitom. „Určili jsme nemocnice, které pomůžou. Slováci a Češi zdůrazňují, že jde o pacienty, kteří bohužel vyžadují péči s ventilátory, což znamená, že jsou ve velmi obtížném stavu,“ dodal.

Kraska rovněž připomněl, že Polsko už přijalo tři pacienty ze Slovenska, jež také požádalo o pomoc s covidovými pacienty, kteří potřebují nemocniční péči.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa