Minulý rok Ombudsman Blesku řešil podvedené zákazníky společností BEAUTY LINE s.r.o. několikrát. Zákazníkům vždy přišel dopis, že vyhráli milionovou částku, ale podmínkou získání snové výhry byl další nákup...

Větám o lákavé výhře podlehli například pan Jiří Dyntera nebo paní Libuše. Ani jeden se pohádkové částky nikdy nedočkal, naopak se jim doma nashromáždilo enormní množství různých pilulek a mastí, které by si za normálních okolností nikdy nekoupili!

Na firmu, které se dařilo prodávat výrobky díky důvěřivosti seniorů, si posvítili kontroloři. „Inspektoři SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce) kontrolované osobě opakovaně prokázali užití nekalých obchodních praktik a neplnění uložené součinnosti. Za uvedené skutky SZPI společnosti BEAUTY LINE s.r.o. pravomocně uložila v šesti správních řízeních pokuty v celkové výši 13 945 000 korun,“ informoval Blesk mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Tři roky stop SZPI podala i podnět ke zrušení živnostenského oprávnění právnické osoby BEAUTY LINE s.r.o. „Živnostenský odbor aktuálně rozhodl o sankčním zrušení živnostenského oprávnění uvedené právnické osoby. Společnost, resp. její statutární orgán, nemůže stejnou živnost vykonávat po dobu tří let,“ pokračoval Kopřiva.

Proč dostala BEAUTY LINE s.r.o. pokuty?

● Firma vytvářela klamný dojem ohledně nabízení výrobků bezplatně, přestože ve skutečnosti museli spotřebitelé za objednané výrobky – doplňky stravy – zaplatit.

Dále vytvářela klamný dojem, že spotřebitelé vyhrají peněžitou cenu, pokud si objednají zboží k bezplatnému testování. Ve skutečnosti museli spotřebitelé vynaložit finanční prostředky, protože obdržení ceny bylo podmíněno odběrem zboží z katalogu kontrolované osoby a zaplacením částky za přepravu a balení.

● Také se dopustila užití nekalých obchodních praktik tím, že nabízela zboží prostřednictvím soutěže o ceny v řádu až milionů korun, aniž by tyto ceny byly uděleny.

● SZPI kontrolované osobě prokázala i používání zakázaných tzv. léčebných tvrzení při nabízení doplňků stravy v rozporu s požadavky nařízení (EU) č. 1169/2011. Doplňky stravy jsou klasifikovány jako potravina a nemohou jim být přisuzovány léčebné účinky.

● Firma dlouhodobě narušovala ekonomické chování spotřebitelů, když je oslovovala dopisy, ve kterých je informovala, že jsou jedinečnými výherci cen až milionových hodnot, přičemž obdržení výhry bylo podmíněno finančním výdajem v řádu stovek korun. Po zaplacení částky však spotřebitelé výhru neobdrželi.

Ptejte se sami sebe: Potřebujete to?

Podle Ombudsmana Blesku Mgr. Lukáše Zeleného by lidé, především pak senioři, měli být více obezřetní k nabídkám různých výher, které jsou podmíněné nákupem zboží.

„Jedná se obvykle o agresivní obchodní praktiku, která může zásadním způsobem pozměnit chování spotřebitele tak, že se rozhodne k nákupu, který by za jiných okolností neudělal,“ vysvětluje Zelený. Proto, než se rozhodnete do něčeho takového investovat, vždy se sami sebe nejdřív zeptejte, jak moc danou věc potřebujete.

„Pokud byste bez příslibu výhry nic nekoupili, neměli byste nabídce podlehnout,“ radí Ombudsman Blesku všem čtenářům. V případě, že přece jen nakonec podlehnete a doma pochopíte, že jste naletěli podvodníkům, máte možnost se obrátit se svojí stížností na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Stejně tak máte možnost vrátit zakoupené zboží. Tedy uplatnit právo odstoupit od kupní smlouvy bez udání důvodu. Toto právo lze uplatnit 14 dnů ode dne doručení objednaného zboží.

Jak poznat spolehlivý obchod?

V dnešní době se velká část nákupů přesunula na internet. Ombudsman Blesku podotýká, že univerzální rada, jak vybrat bezpečný e-shop, neexistuje, ale jsou zásady, které se vyplatí vždy dodržet.

„Mezi hlavní doporučení patří nehledět pouze na cenu inzerovaného zboží, u neověřeného e-shopu neplatit zboží předem, ověřit si informace o e-shopu z více zdrojů a věnovat pozornost obchodním podmínkám. Důvěru v anonymním prostředí internetu dodávají e-shopům uživatelské recenze,“ popisuje Zelený. „Je však třeba k nim přistupovat kriticky. Nikdo nám nezaručí, že několik pozitivních recenzí si obchodník nenapsal sám nebo si nenajal agenturu, která se mu o to postará,“ uzavřel.

Seniorku v Liberci okradli o 85 tisíc, policie hledá důležitého svědka.

Video
Video se připravuje ...

Seniorku v Liberci okradli o 85 tisíc, policie hledá důležitého svědka. Policie ČR

Fotogalerie
9 fotografií