Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Edith při útěku z protektorátu Němci sebrali rodinný prstýnek: Vrátil se jí po válce

Autor: rc - 
1. srpna 2021
07:10

V roce 1939 se svou rodinou prchala před nacisty Edith Landesmannová. Tehdy třináctiletá dívka se s maminkou a tatínkem vydala z protektorátu do Palestiny. S sebou si nemohli vzít šperky a peníze, ovšem malá Edith to zkusila. Vzala si proto řetízek a prstýnek. Řetízku si němečtí celníci nevšimli, prstýnek jí ale zabavili a poslali zpět na českou adresu. Zatímco její nejbližší rodina přečkala krutou válku v bezpečí, ostatní příbuzní válečné běsnění nepřežil. Po skončení druhé světové války se Edith vrátila do zpustošené Evropy a na prsteníček si znovu navlékla rodinný šperk.

Edith Landesmannová, rozená Stiassná, se na začátku roku 1926 v Brně narodila do bohaté židovské rodiny. Rodina nikdy neplánovala stěhování do Palestiny, ovšem osud nakonec rozhodl za ně. „Přišel Hitler a najednou jsme byli lidé druhé kategorie. Nesměli jsme do parku, přišlo léto, nesměli jsme na plovárnu, do kina, v parku jsme si nesměli sednout na lavičky a také jsme nesměli jet tramvají,“ zavzpomínala na život v protektorátu Edith pro Paměť národa s tím, že její tatínek Karel Stiassný, který byl ředitelem Esslerovy textilky v Obřanech, zničehonic přišel o místo.

Avšak poté, co zjistili, že bez něj fabrika stěží funguje, ho vzali zpátky. Do práce ho ale vozilo gestapo. Stres se podepsal nejvíc na Edithině mamince, která přišla o hlas. Rodina se proto rozhodla, že odjede za Edithiným starším bratrem Kurtem, který žil v Palestině. Stiassní emigrovali ještě před vypuknutím války, takže zemi opouštěli v relativním pohodlí. „Maminka mi před odjezdem nechala ušít třicatery šaty,“ popsala Edith pro Paměť národa. 

Rodinný prsten

Rodina se v srpnu roku 1939 vypravila do Terstu, kde se nalodila na parník. Stiassní si s sebou nesměli vzít cennosti ani peníze. Část rodinných peněz proto utratili za luxusní cestování a za hranice odjeli první třídou. Třináctiletá Edith se ale rozhodla, že si s sebou nějaké šperky vezme.

Na krku měla řetízek s Davidovou hvězdou a na ruce zase prstýnek. „Jak staré je to děvče?“ ptal se prý německý celník, načež mu rodiče odpověděli, že třináct let. „Aha. Takže ještě není zasnoubená,“ odpověděl s tím, že mu musí odevzdat prstýnek, který byl následně odeslán na brněnskou adresu. Z Terstu se Stiassní dostali do Haify, kde našli nový domov. Co se dělo v Evropě, netušili.

Edith měla nejprve obtíže se začleněním do skupiny, ale postupně si zvykla a stala se z ní svobodomyslná politicky aktivní dívka. Našla si tam budoucího manžela Bobbyho Landesmanna, s nímž později oslavila konec druhé světové války.

Rapidně odlišná Evropa

Nikdo za mořem netušil, co se děje. Slyšeli historky o tom, co nacisté v Evropě provádějí, ale nikdo tomu nechtěl věřit. To, že se jim příbuzní neozývají, připisovali nefungující poště. „My jsme si mysleli, že to není možné, aby si lidi dělali takové věci. Až potom přišli lidi z táborů s těmi vytetovanými čísly na rukách a vykládali o tom, co prožili,“ uvedla Edith s tím, že v rádiu poslouchali jména přeživších, kteří hledají rodiny.

Jména svých příbuzných neslyšeli. Všichni zahynuli. „Přežily jen dvě tety, které byly provdané za nežidovské muže,“ dodala Edith, která se s přeživšími koncentračního tábora poprvé setkala na palubě zaoceánské lodi plující do Ria de Janeira.

Poté, co se provdala za Bobbyho, se jako novomanželé vydali do Evropy, která byla té Evropě, kterou si Edith pamatovala, velmi vzdálená. V Brně na ni ale čekala vzpomínka na předválečnou Evropu. U kamarádky své tety, která zahynula, na ni čekal zlatý prstýnek, který jí jako třináctileté sebral německý celník.

VIDEO: Eva Braunová – krásná, osamělá a chorobně milující. Svou oddanost k Hitlerovi ukázala až do hořkého konce  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi