Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Žena z Vyškovska uvěřila, že bude dědit: Podvodník ji připravil o víc jak milion!

(ilustrační foto) Žena z Vyškovska uvěřila, že bude dědit: Podvodník ji připravil o víc jak milion!
(ilustrační foto) Žena z Vyškovska uvěřila, že bude dědit: Podvodník ji připravil o víc jak milion!  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
23. září 2021
16:33

Důvěřivá žena z Vyškovska uvěřila, že bude dědit po příbuzném z USA, podvodníkovi poslala přes 1,2 milionu korun. Případem se zabývá policie. Na webu policie o tom informovala mluvčí Alice Musilová. Případ není ojedinělý, policie na problematiku podvodů přes internet opakovaně upozorňuje.

Ženu z Vyškovska kontaktoval přes e-mail neznámý pachatel před několika měsíci. Sdělil jí, že bude dědit po možném příbuzném, který má stejné příjmení a zemřel v USA. Neznámý se v tomto případě vydával za právníka, který má vyřídit pozůstalost.

"Věc měla jediný háček. Bylo třeba zaplatit poplatky spojené s vyřízením pozůstalosti. Podvodníkovi se tak postupně podařilo vylákat čtyři platby, které poslala důvěřivá žena na bankovní účet v Turecku," uvedla mluvčí. Právě v Turecku se měl nacházet údajný majetek, který žena měla zdědit. Když chtěl údajný právník stále další peníze, pojala žena podezření a věc nahlásila na policii. Podvodníkovi poslala přes 1,2 milionu korun.

Jiný scénář podle mluvčí zvolil podvodník, který kontaktoval jinou ženu z Vyškovska na sociální síti. Tvrdil, že pracuje na lodi a že je v tíživé životní situaci, jde mu o život a potřebuje někam schovat své úspory a že dotyčné zašle balíček, do kterého peníze zabalí. Žena platila poplatky za doručování, podvodníkovi takto poslala přes 100.000 korun.

Podobné případy nejsou ojedinělé. Například loni seniorka z Brněnska zaslala údajnému Australanovi postupně v přepočtu přes 300.000 korun, předloni osmašedesátiletá žena takto poslala údajnému vdovci žijícímu v USA v přepočtu asi 1,6 milionu korun.

Policie opakovaně nabádá převážně ženy, které kontaktují lidé vydávající se za zahraniční nápadníky se žádostí o přátelství, aby byly obezřetné. Nemají například posílat svému "virtuálnímu příteli" žádné peníze nebo důvěrné informace či osobní údaje včetně kopií dokladů. Podvodníci se přitom často vydávají například za válečné veterány, zahraniční vojáky, lékaře na misích či správce pozůstalosti.

VIDEO: Podvodník nabízel fiktivní auta, přišel si na miliony.

Video  Podvodník nabízel fiktivní auta, přišel si na miliony.  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání