Celý příběh začal jako podnikatelský záměr, František M. chtěl do Česka dovážet auta a elektroniku. Radek Žalud se kromě hudby věnuje i podnikání a viděl v tom možnost, jak sehnat levně například mobilní telefony pro nevidomé lidi.

Svému již bývalému kamarádovi, se kterým se znali z televize Šlágr, tak naposílal více než milion a půl korun z rodinného rozpočtu. Peníze mu ale doposud nevrátil. Padlo už dokonce i trestní oznámení kvůli podvodu.

Vyšetřování už skončilo

Tím se již začala zabývat policie. „V uplynulých dnech jeho vyšetřování ukončili a celý spisový materiál předali státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby proti třiačtyřicetiletému muži pro spáchání trestného činu podvod,“ uvedl pro Blesk policejní mluvčí Jan Rybanský. 

Za trestný čin podvod hrozí podle trestního zákoníku až dva roky vězení, zákaz činnosti nebo propadnutí majetku. S celou kauzou Radkovi pomáhá bezpečnostní analytik a filantrop Miloslav Ondra. „Soudní líčení bude nařízeno do několika měsíců,“ říká. Založil také veřejnou sbírku s transparentním účtem na pomoc Radkovi a jeho rodině, protože vymahatelnost celého dluhu je podle něj minimální.

Přihlásí se další poškození?

Zpěvák také zjistil, že podobným způsobem si František M. půjčoval peníze od řady jiných lidí. Zjistil také, že má exekuce za více než dvacet milionů korun a proto ani neočekává, že by mu dluh někdy splatil. „Záměrně mě vodil za nos,“ říká. „Byli bychom rádi, kdyby se přihlásili další poškození, protože jich je celá řada,“ dodává.

Kromě transparentního účtu na podporu Radka Žaluda vznikla také sbírka, se kterou přišel zpěvák Eda Rovenský a se kterým natočili i společnou píseň. Radek Žalud se kromě zpívání angažuje v humanitárních projektech spolku Spolku Filantropie charitativní činnost. Spolek například rozdává potravinovou pomoc lidem bez domova.

Fotogalerie
46 fotografií